Nyheter

Smörgåsar är inte smørrebrød

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2007
Smörgåsar är inte smørrebrød
Smörgåsar är inte smørrebrødFoto: 

Till min stora glädje håller alla som har hört av sig med mig när det gäller de danska smørrebrøden. En trevlig man från Skivarp påpekade att den där tv-kocken dessutom använde alldeles för tjocka brödskivor. Som jag sagt tidigare; man ska inte leka med maten, särskilt inte smørrebrød.

Det är också viktigt att komma ihåg att danskarnas smørrebrød inte alls är detsamma som våra smörgåsar. Danskarna har ett särskilt namn för smörgåsar och det är "håndmat" och då är det med enklare pålägg, som en vanlig svensk ostmacka. Smørrebrød är en måltid.

Men det är inget fel på vanliga smörgåsar. De kan man däremot variera i alla oändlighet. Just nu är leverpastejmacka med inlagd gurka en av mina favoriter och ett vändstekt ägg på en skiva gott bröd med riktigt smör är alltid gott. Och en nötig ost på en färsk fralla med en kopp kaffe är perfekt.

Den kanske mest vulgära smörgåsen presenterades av Jan Guillou och hans jaktkamrater i en bok för många år sedan. Det är en vanlig limpskiva (sådant där segt och sött bröd) utan smör men med några rejäla skivor rå falukorv på. Till det ska man dricka fickljummet brännvin. Jo, det kräver säkert sin man, eller kvinna. Det låter inte gott. Förvisso kan man använda rå falukorv som pålägg men då ska det vara i tunna skivor. Det blir ungefär som medvurst.

Man kan också vända sig mot södra Europa och fixa till olika varianter på baguetter, eller vad det heter på italienska, grekiska eller spanska. Då kan man använda precis vad som helst men jag vill gärna att det ska vara en smakfull blandning av kött (fågel, fisk), grönsaker (frukt) och kanske en klick kall sås av något slag. Gör man långa baguetter får det mesta plats och då närmar vi oss den ultimata mackan; landgången.

En riktigt bra landgång är ett smörgåsbord i miniatyr. Där ska finna köttbullar med rötbetssallad, räkor, ägg och majonäs, ost med urkärnade vindruvor och kanske rent av några skivor rostbiff. En landgång är kanske det närmaste vi kommer äkta smørrebrød? Men som sagt, en landgång kan göras på olika vis – kanske med lax och ål? Eller leverpastej och bacon som i smørrebrødet veterinärens nattmacka (jag kan inte stava till det på danska...)

Vad jag däremot tycker är en styggelse är smörgåstårta. Särskilt med lax och räkor. Det blir för mycket, det blir för fett, det är äckligt.

Tack för äggen och vinet. Ni vet vem ni är.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.