Nyheter

Stora konsekvenser vad som än händer

Nyheter • Publicerad 7 september 2009
Stora konsekvenser vad som än händer
Stora konsekvenser vad som än händerFoto: 

Jag är fundersam över det här med svininfluensan. Hur mycket är bara panik och spekulationer? Hur farlig är egentligen denna influensa? Eftersom media har pumpat upp "flunsan" så infernaliskt dräller det av information och kontrainformation och det verkar som att alla känner ett stor behov av att yttra sig i denna fråga (även jag). Olika experter säger olika saker och mitt i denna röra står vi vanliga människor och undrar hur oroliga vi ska vara?

Hittills har några dött och några är allvarligt sjuka men så är det ju varje dag fast det då handlar om andra sjukdomar.Vi dör av olika orsaker. Och det är väldigt många som har haft konstaterad svininfluensa men inte varit mer illa däran än en vanligt förkylning.

Vi har ju sett allvarliga epidemier och pandemier tidigare i historien till exempel spanska sjukan som ju var en influensavariant. Då dog folk som flugor och då fanns det inget vaccin.

Jag minns att skräcken för spanska sjukan var stor, jag var bara ett barn men kommer ihåg den tidens panikåtgärder. Min mor tog med mig ut till Lomma där det fanns en "klok gumma" som smorde in hela mig i något som luktade som tjära och sedan bandage på det och därmed skulle jag vara skyddad mot farsoten. Jag blev inte sjuk men om det berodde på behandlingen i Lomma är tveksamt. Det var i alla fall en pina att gå omkring med tjäran och bandaget.

Det går inte att bara avfärda svininfluensan som en uppblåst mediagrej. Det vore högst märkligt om stora delar av läkarvetenskapen skulle vara helt ute i det blå men frågan är väl närmast hur vi ska bemöta detta eventuella hot. Jag tänker i första hand på vaccinet.

Det är för många oklara frågor kring detta. Är verkligen detta vaccin verkningsfullt? Det råder det uppenbarligen delade meningar om. Är det testat eller inte? Går det rent praktiskt att vaccinera ett helt folk?

Att dra igång en massvaccination blir en av de största samhällsrörelserna i Sverige, jag vet inte riktigt vad man skulle kunna jämföra det med. Omläggningen till högertrafik, kanske. Det berörde ju alla och fick hundra procents fokus när det hände.

Och hur allvarliga är farhågorna att en massvaccinering kommer att dra så mycket resurser att övrig sjukvård blir lidande? Förlorar vi kanske rent av liv för att vi håller på att rädda liv? Då är det en absurd situation. Men det är just detta som oroar mig mest – klarar verkligen det svenska samhället en sådan omfattande åtgärd, alla kommer att bli inblandade, de praktiska problemen förmodligen gigantiska. Ska vi kalla in militären?

Men en sak är säker och det är att det kommer att kosta mycket stora pengar. Det är det måhända värt. Det vet vi om ett år. Kanske.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.