Annons
Nyheter

Svårt drabbad av köplust

Nyheter • Publicerad 14 januari 2005
Robert Dahlström.Foto: 

Det var en gång, för några dagar sedan, en man som drabbades av svår köplust.

Han kände en obetvinglig lust att spendera pengar på något materiellt. Men vad? Han rannsakade sig själv och frågade om det var något han behövde. Eller om det fanns något han längtat efter och gärna ville ha. Julen hade inte blivit så kostsam som han fruktat och nu brände pengarna i fickan.

Annons

Men vad behöver en medelålders man som heltidsarbetat hela livet och redan har allt man rimligen kan behöva för ett normalt liv?

"Jag kan inte med att bara köpa något för själva köpandets skull", sade han till mig när vi möttes utanför matbutiken. Nej, det avrådde jag bestämt. "Men är det inget du verkligen behöver", frågade jag.

"Det skulle förstås vara lite nya möbler men det är inte riktigt på den nivån som resurserna ligger", svarade han.

"Men känner du ingen som fyller år eller som gjort sig förtjänt av en present, du behöver ju inte tvunget köpa något till dig själv, eller?"

"Njaaa, det känns som att jag vill köpa något till mig själv. Kanske rent av något onödigt och lyxigt " jag vet inte riktigt varför men så känns det."

Han såg villrådig ut och vi bollade olika förslag fram och tillbaka " kanske ett par nya skor, eller en cd-skiva med god musik, eller något till köket, eller någon exklusiv mat och några fina viner eller varför inte en liten tur till Köpenhamn med kvinnan och övernattning på hotell och det hela?

Men inget föll honom på läppen. "Jag har allt, jag äter hur bra som helst och goda viner har jag i källaren och video och dvd-spelare har jag och skor köpte jag för bara några månader sedan och bra kläder har jag också fler än jag egentligen behöver... så jag vet inte", sade han.

Men så lyste han upp. "En riktigt bra, japansk kockkniv " det skulle jag både behöva och vilja ha!" Han tog hastigt förväl och for iväg längs gatan mot den fina butiken med hushållsgrejor med ett lyckligt leende på läpparna. Nu skulle det spenderas.

I går morse träffade jag honom igen och frågade förstås hur det gick med kockkniven. "Äsch, jag kunde inte med att köpa en kniv för flera tusen. Jag satte in en femhundring till Rädda Barnen istället. Det är inte jag som behöver något just nu..."

Ha en god helg!

Annons

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons