Nyheter

Svensk mat och giftormar

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2007
Svensk mat och giftormar
Svensk mat och giftormarFoto: 

Nu börjar suget efter att resa iväg bli akut och allvarligt. Jag har inte varit utanför Skåne sedan i slutet av maj förutom några turer till Köpenhamn. Det är ovanligt lång tid för mig men det finns skäl till det. Jag har helt enkelt legat lågt och sparat för att kunna tillbringa en väsentlig del av vintern i Sydostasien. Jag sticker i januari och kommer åter i februari, de värsta veckorna under vinterhalvåret.

Först blir det sydvästra Thailand ett bra tag sedan ska vi åka upp till Laos och titta på giftormar. Och hälsa på en skåning som byggt hotell där. Och så ska vi förstås ta några dagar i Bangkok och glo på allt som finns där.

Det är första gången jag rör mig i Sydostasien efter att ha rest runt i Europa i många år. Det har varit på tapeten i många år men jag har alltid prioriterat Europa och Spanien i sista minuten och skjutit Sydostasien framför mig. Men nu blev trycket för stort och när jag hittade en hyfsat billigt flight kunde jag inte avstå. Och det finns ju rätt många tusen svenskar på plats så det känns ju tryggt och bra.

Enligt uppgift från en god vän, som bor där nere långa tider av året i egen bostad, finns det dessutom både svensk restaurang och svenska barer. Thailand har blivit ungefär som Kanarieöarna med väldigt många svenskar, tyskar och engelsmän. Och att gå på ett snabbköp i San Augustin, på Kanarieöarna, är som att gå på Konsum hemma i Sverige. Alla svenska varor som vi är vana vid finns på plats.

Men jag åker förstås inte till Sydostasien för att äta mammas köttbullar utan för att uppleva en spännande och främmande kultur och eftersom jag aldrig varit där nere så räknar jag med en och annan kulturchock som kan stimulera.

Det är också skälet till varför vi ska flyga upp till Laos någon vecka. Där sägs det mesta vara tämligen orört av turism och landet ligger ju dessutom i den omtalade gyllene triangeln som under många år var världens knarkcentrum. Inte helt ofarligt alltså men knappast dödligt. Förutom det här med giftormarna förstås.

Det låter konstigt men jag har i många år varit sugen på att se en riktigt giftig orm i vilt tillstånd. Jag vill inte klappa den, bara glo på säkert avstånd. Vi får väl se... Någon som erfarenhet av detta?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.