Annons
Nyheter

Tillsammans går vi framåt

Nyheter • Publicerad 2 januari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Ännu ett nytt år har sett dagens ljus. Det är bara att sträva på. Det finns bara en väg och det är framåt. Och om de flesta gjorde som föreslaget, skänkte lika mycket till Sydostasiens nödlidande som vi köpte raketer för, då kom det in mycket pengar. För sällan har det väl skickats upp så mycket fyrverkerier som på nyårsafton. Eller så var det bara lokalt i det villaområde där jag hukade på en terass.

Vårt behov av fest var stort i fredags och jag introducerades i något jag aldrig varit med om förut " våldgästning hos grannar. Särskilt hos de två nyinflyttade grannarna som ännu inte lärt sig kvarterets regler.

Annons

Det gick till så att alla festdeltagarna drog iväg med husfar i spetsen med en flaska akvavit och en stapel plastmuggar. Vi bankade rejält på dörren och blev något motvilligt insläppta men ritualen kunde ha sin gång och efter en liten plastmugg full var vi bröder och systrar allihop.

Tillsammans med även denna fests samtliga deltagare drog vi vidare till nästa granne och ceremonin upprepades " och så vidare... Till sist landade vi återigen i värdhuset nu rejält förstärkta med grannar och annat löst folk vi hittade på vägen.

Jag tror nog att de nya grannarna uppskattade gesten särskilt som vi hävdade på största allvar att det är en sedvänja som en gång i tiden startades av en känd skådespelares far som råkade bo i kvarteret. Han i sin tur hade fått det från Sicilien där han varit en gång under sent 1800-tal och där lär det ha uppstått ur något religiöst.

Det var skönt med en ledig lördag innan söndagen. I lördags gjorde jag absolut ingenting mer än gick ut och köpte en stor dricka och en kvällstidning. Och det var tyst och lugnt i huset, telefonen ringde inte och jag ringde inte heller någon och ingen kom på besök och jag bjöd inte in någon. Det var en dag att vara själv, att tänka och fundera över livet och det kommande året.

Jag är ingen vän av nyårslöften, de är lika lätta att bryta som att ge, men vill gärna fundera över vad jag av egen kraft kan förändra så jag förhoppningsvis blir en bättre människa under året.

Det är meningslöst att älta alla misstag vi begått, det är ju ändå struntsaker i det ljus vi ser världen nu. Nej, låt oss knyta banden mellan oss ännu starkare, vara generösare med oss själva och hjälpas åt på vägen framåt.

Ett Gott Nytt År!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons