Nyheter

Utnyttja reklampauserna

Tiden är knapp. Timmarna få. Den store visaren rör sig förbluffande fort.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2012

Och det är så mycket som ska hinnas med. Jag förstår inte hur flerbarnsfamiljerna får ihop det men inser förstås också att de knappast ägnar någon tid åt att titta på tv.

Det gör jag. Och jag lever själv för det mesta men tycker ändå inte att jag har all tid i världen, jag når sällan hela vägen fram. För det mesta är jag hemma vid sextiden, eller där omkring. Då har jag handlat och är försedd. Det första jag gör är att koppla upp datorn, därefter sätter jag på tv:n.

Och jag har lärt mig att uppskatta reklamen. Hade det inte funnits reklamavbrott hade jag inte fått mycket gjort och förmodligen drabbats av näringsbrist. Jag vill nämligen laga min mat själv och försöker undvika hel- och halvfabrikat.

Härom kvällen fastnade jag i ett väldigt intressant tv-program i den statliga normaltelevisionen. Och därefter i ett annat. Det finns faktiskt mycket, riktigt bra tv. Men eftersom det inte finns reklamavbrott i SVT blev inget annat gjort. Klockan hann bli både åtta och nio innan jag ens närmade mig köket och det blev ingen middag förrän vid tio. Det var då jag insåg fördelen med reklam.

Jag bryr mig inte ett skvatt om reklamsnuttarna, de är för det mesta tämligen enfaldiga och sällan välgjorda men avbrotten är bra. Man hinner göra en hel del under reklamen. Jag ser det som välvilliga pauser då jag hinner gå på toa, byta på tvättmaskinen och fixa maten.

Matlagning är flerstegsraketer. Först förbereder jag, plockar fram råvarorna och planerar lite lätt. Där gick den reklampausen. Sedan är det dags att skala potatis, sätta på riset eller pastavattnet. Skala grönsaker och öppna paketet med lammfärs och lägga upp den i en skål. Reklampause två. Ja, ni förstår min princip.

Från det ena till det andra såg jag ett matlagningsprogram som går ut på att fyra personer ska bjuda varandra på middag och så ska ansträngningen i köket poängsättas. Det är ett lättsamt matprogram och det är kul för mig som matlagare att följa menyerna.

För det mesta krånglar deltagarna till det i tron att ju mer komplicerade rätterna är desto bättre smakar de. Så är det inte. Men det krävs alltid omsorg och känsla när man härjar i köket. Jag har en bra, spansk meny som jag ofta bjuder på.

Vi börjar med lite enkla tapas som oliver, rostat bröd med ingniden vitlök och olivolja, tunna skivor chorizo, tunna skivor lufttorkad skinka och små gurkor. Till det ett glas Manzanilla.

Förrätten är under sommaren alltid gazpacho. Den gör jag kvällen innan så den får dra i kylen. Huvudrätt blir carne con tomat, oxkött i tomatsås (spansk kalops) med ris. Enkel rätt som sköter sig själv. Desserten är crema katalan som också blir bra om man gör den dagen innan.

Nu blir det reklampaus och jag sätter in kycklingen i ugnen.

Ann-Louise Olander
Robert Dahlström
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.