Nyheter

Varför finns det inga öronvärmare i år?

Nyheter • Publicerad 8 december 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

I lördags gick jag ner till det stora varuhuset för att köpa en julklapp till min dotter som var på besök. Jag säger inte vad jag köpte men gåtan lät så här: Om du inte vill vara en älg utan ett annat djur med horn och i detta en bra bit söderut då är denna klapp rätt.

Kan ni gissa vad jag köpte? Det kunde inte min dotter men när hon öppnat paketet (vi kunde inte hålla oss) förstod hon min tankegång. Lite snårig och långsökt men fullt möjlig.

Min första tanke var att köpa ett par öronvärmare till henne. Ni vet sådana där som ser ut som hörlurar men är fodrade på insidan. När jag var barn var de svarta och bygeln över skallen fastnade alltid i håret. Numera finns de i glada färger och poppig design – eller rättare sagt fanns åtminstone förra året. Nu hälsade jag på i fyra affärer men ingen hade öronvärmare. Är det enbart mössa som gäller i år eller är det kollektiv öroninflammation vi vill ha?

Nåväl, jag gav upp tanken på öronvärmare och spanade efter något annat. Länge och väl stod jag och rotade bland olika fårskinnstofflor, hon bor i en gammal lägenhet i Malmö och det kan bli kallt på golvet.

Men så insåg jag att det är lite väl mycket av tråkig omtänksamhet á la ängslig fader.

Jag funderade över att köpa något klädesplagg men det slog mig att jag faktiskt inte vet hennes storlekar och då kan det bli ett synnerligen platt fall. Och halsdukar, vantar, mössor och annat som inte är storleksberoende hamnar i samma kategori som fårskinnstofflorna.

Härom helgen träffade jag en man på en bar i Lund och han berättade för mig att han alltid ger bort presentkort som julklapp. Då kan hans barn köpa vad de vill och de kan dessutom utnyttja mellandagsrean och få mer för pengarna än innan jul.

Taktiskt och praktiskt men så tråkigt och fantasilöst. Ska vi ge varandra julklappar då får vi väl åtminstone anstränga oss lite och försöka hitta det där oväntade och lite mer personliga. Det är i alla fall min ambition.

Enklast är att köpa julklappar till hundar. Då räcker det med en bit leverpastej eller några prinskorvar inslagen i svårforcerat papper...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.