Annons
Nyheter

Vem var den trötta gubben?

Nyheter • Publicerad 6 januari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Jag pratade med min dotter sent en kväll i helgen. Hon var hos sin moder uppåt landet. Det blev lite filosofiskt. Min dotter kom in på det här med att åldras, att vi, hennes föräldrar, var så mycket äldre än hon. Och hon är ju ändå redan 20 år.

Ja, svarade jag och berättade att jag känner en kvinna som blott är 26 år men som redan hittat ett och annat grått hårstrå. Och att jag numera blir glad över att hitta ett svart eller rött skäggstrå som dröjt sig kvar i min ansiktspäls sedan forna dagar.

Annons

Det är svårt att prata allvarligt med någon via telefon. Både min dotter och jag avskyr det men ibland är det enda möjligheten. Och att prata vettigt om att åldras och vad det innebär kräver bekväma fåtöljer och gott om tid. Jag sade något om att när man är 20 år har man allt framför sig men men det lät inte särskilt bra.

Efter samtalet funderade jag. Och plockade fram min nostalgilåda, ni vet den där med alla fotografier och gamla hotellräkningar och broschyrer och annat skräp från de gångna åren. Och hittade ett bra svart-vitt fotografi på mig själv stående i Botaniska trädgården i Lund i brun manchesteranorak. Lite drygt 20 år men nära nog.

Jag skärskådade fotot av mig själv och försökte utröna hur jag kände för framtiden. Om jag vetat allt som skulle hända de följande 30 åren hur hade jag sett ut då? Jag ser mest barnslig och självupptagen ut på fotografiet " och brun manchesteranorak...?

Det fina med att åldras, och kanske själva förutsättningen för att vi ska stå ut med det, är att vi ändras i takt med årens gång. Den runt 50-åriga kvinna som jag som 20-åring såg som en gammal tant kan jag i dag finna både vacker, sensuell och attraktiv och jag har massor av idéer om vad vi kan hitta på. Det beror förstås på att jag själv har fyllt 50 år.

Och jag kan känna stor trötthet inför alla unga människor som så aningslöst rusar fram i livet och ingenting begriper och inte vill lyssna och inte vill ta lärdom och tack och lov har jag glömt bort att jag själv var precis likadan.

Fast när jag fortsatte att rota i nostalgilådan och hittade fler bilder då började jag känna igen mig och tiden som jag levt. Och kände av och igen den rastlösa energi som alltid varit min drivkraft.

Men vem tusan var den där gråhårige, trötte gubben som stod inne i badrummet och glodde på mig i spegeln?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons