Annons
Debatt

Den verkliga makten

Inför 2004 års sista sammanträde i Ystads kommunstyrelse tog socialdemokraterna bort en väsentlig del av en konsulrapport. Handlingen var beställd av kommunstyrelsen som helhet, där även oppositionen ingår. Så agerar ett maktbärande parti och som med sin censur gör våld på demokratin. Det skriver Thomas Lantz, oppositionsråd (m) och Matts Johnsson (fp), gruppledare i kommunfullmäktige.
Debatt • Publicerad 25 januari 2005

Debatt

Årets sista kommunstyrelsesammanträde i Ystad såg på föredragningslistan ut att bli ett sammanträde där julfriden kunde infinna sig redan före mötet. Så även ärende nummer tio, utredning av kommunens fastighetsförvaltning, där föreslaget var att remittera en bifogad konsultrapport till berörda nämnder för yttrande. Rapporten hade tidigare överlämnats till bland annat undertecknat oppositionsråd och kommunstyrelsens ordförande Kent Mårtensson (s). Övriga ledamöter fick rapporten med kallelsen till mötet.

Annons

Det visade sig nu att den version som övriga ledamöter fick inte överrensstämde med den ursprungliga, trots att den hade samma datum. Konsultrapporten hade således två olika lydelser i den viktigaste delen som var konsultens förslag till åtgärder. Följande var borttaget "I samband med organisationsöversynen övervägs a) Konkurrensutsättning av de icke strategiska drifttjänsterna, b) Utveckling av servicetjänsterna till de kommunala verksamheterna inom ramen för det interna hyresförhållandet (facilities management) eller genom outsourcing".

Då vi bad om en förklaring tillstod Kent Mårtensson att delar i rapporten tagits bort. Förklaringen var att konsulten i denna del gått över uppdraget. Möjligen är det en förklaring men inte något försvar för att socialdemokraterna utan vetskap för oppositionen "tvättat" rapporten så att för partiet obehagliga förslag från konsulten tagits bort.

Om något i rapporten faller utanför uppdraget är den enda riktiga demokratiska ordningen att styrelsen i sin helhet konstaterar detta och utesluter detta då remissen lämnas till nämnderna. Nu har istället socialdemokraterna valt att undanhålla syrelsen rapporten i sitt riktiga och ursprungliga skick. Man har helt enkelt efter rapporten lämnats ändrat skrivningen.

Så agerar ett maktbärande parti som gör våld på demokratin. Utredningen är faktiskt beställd av kommunstyrelsen. Således är den inte beställd socialdemokraterna och deras samarbetspartier. Det är därmed naturligtvis kommunstyrelsen i sin helhet som har rätt att ta del av rapporten i det skick konsulten lämnar den. Ingen skall kunna gå in och ändra i denna. Detta är självklart för oss men tydligen inte för socialdemokraterna. Vi kan naturligtvis ha olika åsikter om konsultens förslag. Demokratin innebär att vi skall rösta om dem. Istället tar socialdemokraterna självsvåldigt bort en del i konsultförslaget som är obekvämt för dem men som överensstämmer med borgerlig syn och förslag. Nu tvingades majoriteten att lämna ut den riktiga versionen till alla ledamöterna i kommunstyrelsen. Att vänsterpartiets representant sedan ändå lade ett förslag om att rapporten i det avsnitt som nu fanns med skulle strykas då den skickades på remiss, är knappast ägnat att förvåna. Censur har kommunister alltid varit bra på. Men att socialdemokrater inte förstår och inte handlar enligt självklara demokratiska spelregler är ägnat att förvåna. Kommunfullmäktige har beslutat att tillsätta en demokratiutredning. Det borde kanske i stället ha varit en demokratiutbildning.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons