Annons
Debatt

Dialog för bättre hälsa

Sjukfrånvaron har minskats i Ystads kommun. Det beror inte minst på en konstruktiv dialog mellan arbetsmarknadens parter. Men en kommunalt anställd hälsopedagog skulle ytterligare förbättra folkhälsan i kommunen. Det hävdar Billy H Nielsen (m), ordförande i kommunstyrelsens personaldelegation samt ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Ystads kommun.
Debatt • Publicerad 14 oktober 2002

Sjukfrånvaron i den offentliga arbetsorganisationen ökar. Det beror på förslitningsskador bland annat inom vård och omsorg och faktorer allmänt i den psykosociala arbetsmiljön. Vad gäller den psykosociala arbetsmiljön kan sjukfrånvaron i stor utsträckning härledas till otrygghet och inte minst organisationsförändringar. Forskningen har visat att stressfaktorn är större för kvinnor än för män. Kvinnor har en relationsberoende faktor och män har en prestationsberoende faktor. Den offentliga arbetsmiljön är ju oftast kvinnointensi. Därav följer den ökade stress- och sjukfrånvaron för just kvinnor. Jag är av den uppfattningen att man inte skall göra några organisationsförändringar mer än att samhällets förändringar och förväntningar så kräver och skall då noggrant prövas, förankras och följas upp. I Ystad har vi vänt sjukskrivningstrenden eftersom arbetsmarknadens parter tillsammans med arbetsgivaren fört en konstruktiv dialog. Jag vill mena att vi i Ystads kommun under de senaste åren genom ett aktivt och insiktsfullt sätt hittat olika former av verktyg för att minska sjukfrånvaron. Insatser har bland annat gjorts i form av olika typer av arbetstidsförläggning. Nu finns ökade möjligheter till möten mellan arbetsledare och medarbetare. Detta är ett viktig och aktivt sätt från arbetsgivaren att ta sitt ansvar och skapa verktyg till goda arbetsförhållanden och arbetsrelationer. Goda relationer på arbetsplatsen = gott arbetsklimat = trivsel = mindre slitage = mer hänsyn = mindre sjukskrivningar. Ytterligare nya verktyg måste tas fram för att säkerställa den långsiktiga strategin för god personalförsörjning. Det är ju självklart personalen är den viktigaste resursen i arbetsorganisationen. Men det är ännu viktigare att säga att den viktigaste resursen är personalens hälsa. Det är min uppfattning att personalen skall ges mer utrymme för fysisk aktivitet inom ramen för anställningen. Det skall också finnas förutsättningar för anställda att ha tillgång till rådgivning kring hälsovård. Jag anser att kommunen bör anställa en hälsopedagog (eller motsvarande) som ansvarar och vägleder personalen. Det är förövrigt obegripligt att kommunen, hittills, inte visat större intresse för samverkan med idrottsföreningar om uppbyggnad av god hälsa för kommuninvånarna och då även för anställda. Här finns ju kompetens.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons