Annons
Debatt

Fler poliser stoppar knarket

Trots löften om ökade insatser mot narkotikan har regeringen minskat tullens möjligheter att hindra narkotikan att komm in i landet. Från att ha varit ett storstadsproblem sprider sig nu knarket till småorter som Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Det skriver folkpartisterna Torkild Strandberg, riksdagsledamot, Caj-Åke Andersson (fp) ordförande för partiet i Sjöbo och i Skåne och Ingrid Sandelin, sjöbo.
Debatt • Publicerad 28 januari 2005

Narkotikaproblemen växer i Sverige. Alltför många unga provar narkotika. Under 1990-talet har andelen unga som provat narkotika tredubblats. En färsk undersökning från Brottsförebyggande rådet visar att under de senaste tio åren har åtalen mot ungdomar mellan 15 och 20 år ökat med ofattbara 240 procent.

Tidigare var narkotikaproblemen koncentrerade till storstäderna. Nu syns en helt annan utveckling. I Sjöbo anmäldes år 2004 145 narkotikabrott mot 66 år 2000. I Tomelilla anmäldes 18 narkotikabrott 2000 mot 94 år 2004. I Ystad ligger anmälningarna stabilt runt 125, medan Simrishamn ökat från 10 till 48. Bakom varje siffra i denna dystra statistik finns ett brott och många brottsoffer. Människor har fått egendom stulen för att finansiera ett missbruk och anhöriga ser sina närmaste dras ned i ett missbruk.

Annons

Det är hög tid att ta narkotikasituationen i Sverige på största allvar. Det handlar om föräldrarnas och skolans ansvar att överföra normer och värderingar till barn och unga. Det handlar om att kommunerna, tillsammans med det civila samhället, ska erbjuda en stimulerande skola och en rik fritid. Och det handlar om att bygga ett samhälle där framtiden är ljusare än historien, där människor ser möjlighet till arbete, försörjning och utveckling.

I 2002 års valmanifest skrev socialdemokraterna: "Narkotikasmugglare ska stoppas. Därför kommer en socialdemokratisk regering att förbättra gränskontrollen….". Samtidigt har regeringen minskat tullens möjlighet att hindra inflödet av narkotika i landet genom för små resurser. Tullverket har tvingats till besparingar som inneburit nedskärningar av personalen. Antalet narkotikahundar, ett av tullens effektivaste medel mot smugglarna, är färre än på länge. Ett effektivt sätt att stoppa narkotikan är att göra det redan vid gränsen. Därför måste tullen få både stärkta resurser och befogenheter att agera mot smugglarna.

Polisens resurser måste också stärkas. Den under lång tid obemannade polisstationen i Tomelilla är ett bra exempel på hur det ser ut i landet. Fler poliser skulle innebära att möjligheterna att bekämpa narkotikabrottsligheten ökade rejält. För att detta ska vara möjligt krävs att en ny polisskola startas, att antalet civilanställda inom polisen blir fler och att polisen får ekonomiska förutsättningar att anställa. Det krävs också att polisen får tillgång till modern teknik. Ett bra exempel bland många är hemlig avlyssning. I hela EU är det i stort sett bara i Sverige som hemlig avlyssning är förbjuden. Under snart tio år har regeringen utrett frågan om hemlig avlyssning, men inte kommit med något förslag. Medan regeringen väntar begås nya narkotikabrott.

S-politiken bygger på stora ord och otillräckliga resurser till rättsväsendet. Det är hög tid att ta narkotikabrottsligheten på allvar. Då krävs större resurser, nya befogenheter och handling istället för utredande.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons