Annons
Debatt

Fyra år av dansande elefanter

I lilla Tomelilla har Moderater och Socialdemokrater beslutat att tillsammans lägga sig över den kommunala maktkakan. Med sina sammanlagt 22 mandat av 41 vill de få det att framstå som motivet är att hålla SD utanför makten.
Debatt • Publicerad 22 oktober 2010

Jag tror dock inte att det är det yttersta motivet. Sverigedemokraterna har sex egna mandat och kommer in i kommunstyrelsen av egen kraft och samma effekt, att samla en blockerande majoritet, hade kunnat ske på ett mycket mer konstruktivt och inkluderande sätt ihop med en grönfärgad mittenkoalition. (S)+ (V) (MP) (SPI) och (C )hade t ex samlat 22 mandat åt ena hållet och (M) + (FP) (C ) (MP) (SPI) hade samlat 21 åt andra hållet. Ett stort och några små partier kunde ha skapat balanserade och dynamiska majoritetskonstellationer utan sverigedemokraterna åt båda håll.

För oss som haft det tvivelaktiga nöjet att avlyssna (S) och (M):s inbördes gläfs i kommunfullmäktige och kommunstyrelse under de fyra gångna åren väcks istället andra farhågor med ett konstruerat "social-moderatiskt" styre: ett förlamande bevakande och evigt positionerande. Inte mellan opposition och majoritet, som systemet är byggt för, utan mellan dessa två klunsar. Om det ena partiet skall ha en position eller plats, måste de andra tillförsäkras något lika tungt för att inte rubba maktbalansen. Ständigt räkna, kolla, jämföra och väga

Annons

Så flyttas inga gemensamma positioner fram och inga framåtsyftande åtgärder, förbättringar eller frigörs utrymme för stora satsningar. De två stora har sedan länge målat in sig i varsina ideologiska hörn, inte minst i privatiserings- och målstyrningsfrågor.

- Hur skall de till exempel kunna skriva ihop sig i en hett efterlängtad och stark skolplan?

De kommer med största sannolikhet inte heller att lämna några platser och poster till andra partier, mer än de absolut måste. Om all energi går åt för att hålla den andre i schack så behövs alla små platser/pjäser på spelbrädet för att vidmakthålla maktbalansen. Hela kommunen kommer att påverkas negativt genom att man inte orkar nyttiggöra kreativitet, kompetens och kunnande som finns i de resterande partierna.

Nej, detta är mest av allt ett utslag av partiegoism från (S) och från (M) som oturligt nog sammanfallit. En "folie á deux".

Så inte är det ideologi, inte något främjande av pragmatisk sakpolitik, inget ädelt "blockerande av odemokratiska krafter" och framför allt inte ett generöst, idéskapande och resursutnyttjande arrangemang man iscensätter. Bara ett platt, endimensionellt och urtrist maktspelande.

PS: – Ingen skulle bli gladare än jag om det visar sig att jag får fel!

Lotta Hedström Miljöpartiet Tomelilla.
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons