Annons
Debatt

Golf, yttrandefrihet och demokrati

Debatt • Publicerad 28 januari 2005

Debatten på YA:s insändarsida kring en eventuell golfbana i Mälarhusen har tagit en olustig riktning. Fokus tycks ha förflyttats från en eventuell golfbana till att ifrågasätta personers åsikter, trovärdighet och motiv. Det finns många intressanta moraliska och ideologiska frågor som väcks när man läser dessa insändare. Det skriver borrbyborna Gunnel Ottersten, beteendevetare och Lars-Erik Thorstensson, pensionerad rektor och före detta bun-chef.

Ordet demokrati nämns flera gånger i debatten kring den planerade golfbanan vid Mälarhusen. Om vi begrundar detta begrepp en stund kan vi konstatera att demokrati innebär bland annat dessa saker: Alla har rätt att framföra sin åsikt och mötas av respekt för sig och sin hållning. Samhället upprättar lagar och spelregler som gäller för alla. Allsidig information skall finnas tillgänglig för att skapa underlag för debatt och beslut.

Annons

Låt oss utgå ifrån att alla debattörer i denna fråga ansluter sig till dessa grundläggande principer. Hur ser detta då ut när det gäller en eventuell golfbana i Mälarhusen?

För allsidig information fanns på planeringsstadiet för några år sedan löpande uppdatering via Borrbys hemsida där alla intresserade kunde hålla sig informerade om hur planerna fortskred. Vi var många som med glädje följde informationsflödet. Den som ville kunde anmäla intresse för kommande medlemskap och informationen gav vid handen att det också var många som visade detta intresse. Informationen visade också att några närboende uttryckt oro men att de som drev projektet hade för avsikt att nyttja de av vårt demokratiska samhälle instiftade instanser som säkrar miljöprövning och vattendomar. Dessa instanser processar nu ärendet för att balansera allmänintresse och särintressen. Att då hota med brist på vatten och enstaka meter till banan gynnar inte en debatt på saklig grund. Det finns regler som skyddar från sådana effekter och det har också i inledningsskedet framgått från den dåvarande informationsansvarige på projektet, att man var mycket angelägen om att få detta noga prövat.

En grundpelare i ett demokratiskt samhälle är att alla, utan risk för personlig skada, har rätt att framföra sin mening. Uppfattningen att många, kanske till och med en majoritet, bland lokalbefolkningen är positiva till en golfbana, framkommer i privata samtal på bygden. Vi som lever och försörjer oss här vill se en utveckling av möjligheten för detta. För många av oss är tanken på en golfbana ett sådant positivt utvecklingsprojekt. Det är vår demokratiska rätt att tänka och säga detta utan att riskera personlig skada. Ni som oroar er bör använda er demokratiska rätt att tala för er sak men vänd inte er vrede och frustration mot en enskild medborgare. Då tappar ni all värdighet i en demokratisk debatt i sakfrågan. Eftersom vi är många som möts i föreningar, styrelser och privata sammanhang vet vi att det finns de som uttrycker oro för en golfbana, vilket vi alla hyser respekt för. Men vi är också många som med glädje hälsar en golfbana välkommen och ser det som ett mycket gott tillskott för befolkningen, både företagare och privatpersoner.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons