Debatt

Hotet mot akutsjukvården

Ska akutsjukvården i Skåne centraliseras till de fyra största sjukhusen? Ett sådant förslag finns med i en utredning om akutsjukvården i Skåne. Förslaget lades fram av politikerna i Region Skåne i juni. Beslut kommer att fattas först efter valet i september. Ett sådant beslut skulle drabba vården i Simrishamn och Ystad, skriver Inga-Kerstin Eriksson och Birte Sandberg, båda centerpartistiska ledamöter i distriktsnämnden Ystad-Österlen.
Debatt • Publicerad 10 september 2002

Sydöstra Skåne skulle drabbas mycket hårt om utredningens idéer blev verklighet. Både akutmottagningarna i Ystad och i Simrishamn skulle läggas ned. Upp till 70% av alla akutbesök inom upptagningsområdet för dessa sjukhus skulle komma att överflyttas till de fyra största sjukhusen i regionen. För Ystads och Simrishamns del skulle det innebära ca 30 000 akutbesök. Förslaget är dubbelt olyckligt för sydöstra Skåne eftersom avstånden till de stora sjukhusen är stora. Därutöver har exempelvis sjukhuset i Simrishamn kommit in i en mycket positiv utveckling. Varför då sätta käppar i hjulen? Centerpartiet har som enda parti fört fram åsikter mot förslaget. Övriga partier ville avvakta med sina synpunkter och det beslöts att nästa möte ska hållas efter valet. Socialdemokraternas regionråd Ingrid Lennerwald har framfört att hon inte kan se att det är fråga om någon större förändring. Vi förstår att Ingrid Lennerwald (s) vill lugna ned debatten i frågan nu inför valet. I Centerpartiet anser vi dock att väljarna måste få klart för sig vad förslaget innebär. Och var partierna står i frågan. Inför 1998 års val hade socialdemokraterna i Skåne, med stöd av bl a moderaterna, infört parsjukhus i regionen. Centerpartiet var kraftfullt mot parsjukhusen, som innebar en successiv centralisering till de största sjukhusen. Valet 1998 blev en förlust för socialdemokraterna. Efter valet lyckades Centerpartiet få med sig moderaterna och övriga i den nya borgerliga majoriteten på att riva upp parsjukhus-modellen. De mindre sjukhusen blev åter egna förvaltningar. Hotet mot deras framtid försvann tillsvidare. Nu inför 2002 års val har emellertid hotet återvänt i ny form genom förslaget i utredningen om akutsjukvården i Skåne. Centerpartiet anser naturligtvis att de akutpatienter som behöver hjälp av flera olika kvalificerade specialistläkare ska hänvisas till de större sjukhusen. Men de patienter - minst 80% av alla akutpatienter - som inte behöver det, anser vi får bättre vård i sin närhet. I flera undersökningar visar det sig att invånarna är dock jämförelsevis nöjda med de mindre sjukhusens akutmottagningar. Skulle det vara omöjligt att på 2000-talet ha akutmottagningar i folks närhet? Det finns inget som talar för att vården i längden skulle vara dyrare vid de mindre sjukhusen. Tvärtom leder stora enheter ofta till sämre överblick och kostnadskontroll. Enkla uträkningar på papperet stämmer inte alltid med verkligheten.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.