Debatt

Irak har blivit bättre

Självklart var det rätt av USA och dess allierade att befria Irak från Saddam Husseins terrorvälde. Tvärt emot vad förre FN-inspektören Hans Blix har hävdat, har irakierna det bättre i dag än under Saddam Hussein. Hans välde byggde på en förbudskultur som likt ett rakblad vilade mot befolkningens hals. I dag har en stor del av befolkningen bättre - trots den terror och det våld som kriget fört med sig. Det skriver Muhammad Alhelu, flykting från Irak och boende i Ystad.
Debatt • Publicerad 22 april 2004

Jag läste i Ystads Allehanda en intervju med den svenske diplomaten, den förre chefen för FN:s vapeninspektörer i Irak Hans Blix. Den viktigaste punkten i intervjun var att kriget i Irak skulle vara ett värre ont än Saddam för det irakiska folket. För mig som irakier var det en verkligen upprörande åsikt. Jag har tvingats lämna mitt hemland och fly till Sverige på grund av förtrycket, ett förtryck som var det enda redskap Saddam och hans regim hade mot oppositionen. Saddam och hans regim var som ett rakblad mot halsen för folket i Irak. Det var mycket lätt att förlora sitt eget liv för bagatellartade skäl, för en dröm till exempel. Regimen vilade på en förbudskultur, alltså var allting som kunde hota regimen otillåtet. Irakierna fick inte läsa mer än tre tidningar och fick inte se på mer än två tv-kanaler, som samtliga var till hundra procent regimtillvända. Det värsta brott man kunde begå var att resa utomlands. Därför anser jag att det var självklart rätt att befria Irak från Saddam Husseins terrorvälde. Just nu är livet i Irak inte så illa som den gängse bilden ger intryck av. Det är inte enbart våld, misär och stigande missnöje som är Irak av idag. Jag skulle vilja påstå, lite tillspetsat, att cirka 70 procent av folket i Irak har det bättre nu än före invasionen. Vi kan ta till exempel lärarna. Tidigare fick en lärare 10 000 irakiska dinarer (ungefär fyra amerikanska dollar eller 32 svenska kronor) i månadslön. Nu tjänar en lärare cirka dubbelt så mycket. I dag får man även resa när och vart man vill. Men viktigast är att det i dag finns 150 tidningar och tidskrifter och cirka 20 lokala tv-kanaler i landet. Jag håller med Hans Blix, att kriget har skapat en god grogrund för terrorismen i Irak, vilket är beklagligt. Men det innebär inte att folket i Irak skulle föredra Saddam Hussein vid makten i dag.w

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.