Annons
Debatt

Låt familjerna bestämma!

Debatt • Publicerad 18 maj 2005

Att vara förälder är att ständigt bekymra sig för sina barns bästa. De flesta som haft glädjen att bli föräldrar har också upplevt problemen med att få vardagspusslet att gå ihop.

Viljan att ge barnen en god uppväxt med möjligheten att jobba, ta hand om gamla mamma, hinna träna och vårda förhållandet till sin partner. Centerpartiet vill öppna upp och ge familjerna möjligheten att själva bestämma hur man vill förena tiden med barnen och fortsatt yrkesverksamhet.

Annons

Vi vill göra detta genom tre principer:

•Familjen ska kunna välja barnomsorg utifrån barnens och familjens egna behov.

•Det ska vara möjligt att få barn-omsorg hos offentliga, privata och kooperativa dagis, familjedaghem, flerfamiljslösningar eller andra lösningar.

•Omsorgen ska finnas tillgänglig för alla till en fortsatt låg kostnad.

Under barnets första år är föräldraförsäkringen det som gör det möjligt för båda föräldrarna att vara hemma.

Centerpartiet vill förbättra så att de som idag inte kommit in på arbetsmarknaden ska få högre ersättning och vi vill stimulera fler pappor att ta föräldraledigt, därför föreslår Centerpartiet höjda golv och tak i ersättningarna.

För att man därefter ska kunna kombinera småbarnsåren och arbete på ett bra sätt föreslår vi dubbelt barnbidrag för barn mellan 1 och 4 år.

Detta tillsammans med rätten att vara tjänstledig upp till halvtid tills barnet är 8 år, gör det möjligt att kunna arbeta mindre när barnen är små.

För att ge familjerna makten över barnens dagliga omsorg vill Centerpartiet införa barnomsorgspeng istället för maxtaxan. Pengarna för barnomsorgen följer då barnet och familjen kan utifrån sina behov och sin verklighet finna former som passar dom bäst.

Genom att behålla det offentliga stödet till barnomsorgen, men utnyttja det på ett bättre sätt, kommer det att bli möjligt att få barnomsorg till samma låga avgifter som i dag, men med betydligt större valmöjligheter. Utöver de traditionella formerna av barn-omsorg i offentlig regi ger en peng större möjligheter för privata och kooperativa alternativ och familjedaghem att konkurrera.

Annons

Vi kan också se att många kommer att vilja ha mer flexibla lösningar där familjer går samman och föräldrarna turas om att bära ansvaret.

Det kommer då att bli mycket lättare att finna en omsorgsform som passar varje barn, hela familjen och arbetslivet.

Det är möjligheterna vi ser när vi säger att föräldrarna ska bestämma och vi säger farväl till maxtaxan.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons