Annons
Debatt

Maktkoncentration i Skurup

Debatt • Publicerad 17 januari 2005

Skurupspolitikerna Sven Rosengren (fp) har samlat på sig förtroendeuppddrag i en sådan mängd att det borde genera en liberal. Maktkoncentrationen är ett av problemen för Skurups kommun, skriver Thorbjörn Torsson, före detta kommunalråd (s) i en replik. Tidigare artiklar har varit införda den 9,13,14, 16, 18, 21 december samt 3 och 14 januari.

Jag skrev en artikel den 8 december om Skurups kommun som jag kallade "Demokratins dödgrävare". I artikeln hävdade jag att när kommunalrådet ljög i kommunfullmäktige så var han demokratins dödgrävare. När oppositionsrådet inte tjänstgör i enlighet med kommunfullmäktiges beslut är hon demokratins dödgrävare. När ledande politiker inte följer kommunfullmäktiges beslut är de demokratins dödgrävare. Ja det handlar om Skurups kommun men också generellt. Allt för mycket beslutas i slutna rum i kotterier utifrån odemokratiska perspektiv. Få samlar på sig makten och utestänger andra.

Annons

Sven Rosengren, kommunfullmäktiges vice ordförande i Skurup (fp), har skrivit en artikel i YA där han bemöter mig. Utöver min artikel i YA tar han också upp ett brev som jag skrev till Kommunstyrelsen i Skurup den 10 december. De grundläggande frågorna är, om Niklas Sjöberg ljög i kommunfullmäktige i samband med indragandet av oppositionsrådet och att åtgärden var ett sparförslag, om Gertrud Ekman inte tjänstgjort i enlighet med kommunfullmäktiges beslut och om andra har struntat i att följa fattade beslut.

I YA den 9 december säger Niklas Sjöberg att pengarna för oppositionsrådsposten skall tillfalla oppositionspartierna. Vid ett möte mellan Niklas Sjöberg (m), Erik Renfors och Lasse Häggquist (s) samt Sven Rosengren (fp) framfördes att frågan om oppositionsrådet handlade om Gertrud Ekman (s) och om hon byttes ut, så kom inte posten att dras in. Både Rosengren och Sjöberg har haft möjlighet att dementera denna uppgift i YA men inte gjort det. Nu skriver Sven Rosengren "Beträffande oppositionsrådets halvtidstjänst påtalade vi att åtminstone en dag i veckan skulle närvaro på kommunalkontoret schemaläggas. Detta lät sig inte göras." (Jag kan inte inse varför lön betalats ut till Gertrud Ekman då hon vägrat tjänstgöra enligt den ordning som kommunfullmäktige har beslutat.) Bra, äntligen någon tillstymmelse till sanning. Vi kan vara överens om, att kommunalrådet ljög, när han motiverade indragningen av tjänsten som en besparing. Men - varför skulle Gertrud Ekman endast ha schemalagd tid en dag i veckan. Kommunfullmäktige hade beslutat att det skulle vara 20 timmar i veckan som oppositionsråd samt ytterligare tid som ordförande för en beredning i det stora hela tre dagar i veckan. Och om hon behövde vara ledig för annat uppdrag någon dag skulle hon givetvis fått det med löneavdrag. När politiker särbehandlas skapas politikerförakt och när inte politikerna följer kommunfullmäktigs beslut, så kan man inte begära att de anställda skall följa besluten. Politikern är inte förmer men skall så långt möjligt vara ett föredöme.

Du skriver i din artikel att du har partiell tjänstledighet för att kunna sköta dina uppdrag. Jag vet inte hur mycket du jobbar med uppdragen, men jag kan konstatera att du erhåller över 8000 kronor i månaden som fast arvode och att du därutöver har rätt att ta ut sammanträdesarvoden samt förlorad arbetsförtjänst vid sammanträden i beredning, kommunstyrelse och andra sammanträden. Vid en lön på 25 000 kronor i månaden så motsvarar det fasta arvodet ca 55 timmar i månaden av vilken en del tid skall vara schemalagd. Du är antagligen den politiker i Skurup som samlat på dig flest uppdrag; viceordförande i kf, ordförande i en beredning, ledamot i kommunstyrelsen och ledamot i gymnasieförbundet. Det är en maktkoncentration som borde genera en liberal. För övrigt anser jag att det är inte borgerligheten som raserat den nya politiska organisationen. Den har nedmonterats av dem som ljuger, vägrar följa fattade beslut eller med andra ord demokratins dödgrävare.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons