Annons
Debatt

Nytt fullmäktige i Ystad

I november sammanträder det nya kommunfullmäktige. Mycket har skrivits om den nya situation som uppkommit genom att Sverigedemokraterna fått ett mandat i fullmäktige. Någon annan representation i styrelser får inte partiet, skriver Matts Johnsson, folkpartiet liberalerna i Ystad.
Debatt • Publicerad 14 oktober 2002

Ur sverigedemokraternas program kan man läsa: "Sverigedemokraterna vill istället på sikt återskapa Sverige som en svensk nation, såväl etniskt som kulturellt, där svenskarnas intressen sätts i främsta rummet. Svensk är den som andra svenskar uppfattar som svensk." Alltså en människosyn som utgår ifrån att, trots det i programmet på annat ställe sägs att människor har lika värde, utgår ifrån att svenskarnas, dvs den som andra uppfattar som svenskar, intressen går före. Vem är nu de andra svenskarna som skall uppfatta någon som svensk? Naturligtvis godtycke och i grunden en syn som inte är förenlig med att alla människor har ett lika värde. I partiprogrammet står vidare "Inga moskéer får existera på svensk mark" Det går naturligtvis inte ihop med den religionsfrihet som partiet säger sig stå för. I båda avseende ger det uttryck för principer som strider mot svensk grundlag och självklara värden i en demokratisk stat. Att något parti inte vill samarbeta med ett sådant parti är självklart. I Vänsterpartiets program från 2000 stå följande "Genomförandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande." I ungdomsförbundets program står "Kapitalismens grundbult är privat ägandet av och makten över produktionsmedlen" "Kapitalismen är ett odemokratiskt system." Inse konsekvensen av ett sådant program. Med kapitalismens avskaffande avskaffas också demokratin. Var i världen finns en icke kapitalistisk stat med bibehållen demokrati? Men konsekvensen efter följande citat ur vänsterpartiets och dess ungdomsförbunds program vad har den blivit? Socialdemokraterna i Ystad regerar glatt återigen med stöd av Vänsterpartiet och med ännu större häpnad har Ystadspartiet accepterat Vänsterpartiet som samarbetspartner. Inte någon verkar ha ifrågasatt sossarnas samarbete med Vänsterpartiet i den efterföljande valdebatten endast samarbetet med Ystadspartiet. Alla ifrågasätter, med rätta, Sverigedemokraterna. Var finns logiken, sansen och eftertanken ? Som Folkpartist skulle jag inte kunna acceptera att ingå ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna men inte heller med Vänsterpartiet. Det är en logisk ståndpunkt intagen med eftertanke men som också skulle kunna intas utan större sådan. Socialdemokraternas och Ystadspartiets logik verkar vara mest maktens logik. En Sverigedemokrat kommer nu att finnas i fullmäktige liksom två Vänsterpartister. De är demokratiskt valda till församlingen och det skall respekteras. Jag ser fram emot debatten i fullmäktige mot dem och jag kommer att i allt försvara demokratin inklusive deras rätt att uttrycka deras väljares åsikter. Men räkna inte med min respekt för deras åsikter.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons