Annons
Debatt

Ordning och reda i Skåneskolorna

Den svenska skolan halkar efter internationellt. Resultaten har sjunkit i vissa ämnen och elever upplever att skolmiljön blivit stökigare. Kd är övertygat om att skolan behöver stöd för att utveckla en miljö som främjar trygghet, ordning och respekt och främjar ett lärande för livet och elevernas personliga utveckling. Det handlar om hela människans behov och värderingar till stöd för detta, skriver kristdemokraterna Pernilla Magnusson, Ystad, och Susanne Balczar-Herou, Tomelilla.
Debatt • Publicerad 19 maj 2005

Förskola och skola ska kunna arbeta efter tydliga regler och sanktioner. Redan i förskolan måste det vara nolltolerans mot trakasserier exempelvis genom ett väl förankrat värdegrundsarbete. Den som kränker eller våldför sig på sina kamrater och lärare eller som på annat sätt bryter mot skolans regler måste få tydliga besked om att det inte accepteras. För det krävs att lärare och skolledare får möjlighet att tillgripa sanktioner i någon form. Det kan handla om att städa upp efter sig, laga en punktering man förorsakat eller att under en dag få lämna ifrån sig en mobiltelefon som missbrukats under lektionstid. Självklarheter kan tyckas, men det är just sådant som klandrats av (s)-märkta politiker och som fått tummen ned av skolmyndigheterna.

Det är viktigt att varje elev får utvecklas så mycket som möjligt i förhållande till sin kapacitet. Därför bör undervisningen individualiseras, varje elev ska kunna glädjas åt sina prestationer utan att jämföras med kamraternas. Elevens kreativitet och motivation för lärande ska alltid stimuleras.

Annons

De elever som har högre mål och särskilda intressen skall få möjlighet att utveckla och profilera dessa. De som är i behov av särskilt stöd har rätt till detta.

Varje elev ska tillsammans med läraren göra upp en plan för hur målen ska nås. Genom betyg och personliga samtal där också föräldrarna deltar ska planen följas upp. Samtliga aspekter på kunskap ska bedömas när betyg sätts, d.v.s. inte bara faktakunskaper utan även förståelse, färdigheter och förtrogenhet med ämnet.

Betyg är tillsammans med utvecklingssamtalen ett viktigt utvärderingsinstrument. I dag har vi ett mål- och kunskapsrelaterat betygssystem. Det bidrar enligt forskning och lärarerfarenhet bättre än ett relativt system till att motivera eleverna och ger även svaga elever ett gott självförtroende.

Vi anser att ordning och uppförande ska finnas i betyget som ett skriftligt omdöme. Omdömet ska gälla för det år betyget sätts. Eleverna ska alltså ha chans att förbättra omdömet till slutbetyget. Elevens ordning och uppförande skall uppges i det skriftliga omdömet, liksom eventuellt skolk och olovlig frånvaro.

Skolket är på väg att bli ett av skolans största ordningsproblem. Orsakerna som ligger bakom ska självklart utredas och åtgärdas, men det får aldrig nonchaleras. Det är en självklarhet att elevens föräldrar omedelbart ska informeras. Dessutom ska olovlig frånvaro skrivas in i betyget. Det har socialdemokraterna förbjudit när flera skolor velat pröva det. Skolministern borde se till att det blir obligatoriskt för alla skolor. Precis som när det gäller ordning och uppförande ska endast senaste årets frånvaro anges så att eleverna får möjlighet att bättra sig. Vi kristdemokrater tror på människan förmåga till utveckling om det bara ges möjlighet.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons