Annons
Debatt

Patientens rättigheter

Många delar av svensk sjukvård fungerar bra. Detta beror till stor del på den kunniga och engagerade personal som sökt sig till vårdyrkena.Men Sverige har också hög standard på medicin och behandlingar. Den trygghet som patienterna känner beror ofta på att enskilda läkare eller sjuksköterskor ger något extra. Det hävdar Margareta Pålsson,riksdagledamot (m) från Åstorp och Cristina Husmark Pehrsson, socialpolitisk talesman och riksdagsledamot (m) från Svalöv.
Debatt • Publicerad 2 maj 2005

En sådan enkel sak som att lyckas boka en tid eller konsultera rätt läkare kan ibland vara svårt nog för en vanlig patient. Ändå värdesätts inte personalens insatser i tillräcklig grad och ofta upplever de själva att de har små möjligheter att påverka sin arbetssituation.

Vi moderater utgår från den enskilda människan och hennes rätt till en god vård med tillgänglighet och valfrihet. Trots att de flesta av oss nu får leva längre friska och med hälsan i behåll, kommer tider i livet då vi är i behov av en väl fungerande sjukvård.

Annons

För somliga är kontakten med sjukvården närmast daglig; några få procent av patienterna, främst våra äldre, använder nära hälften av vårdresurserna. Självklart måste dessa patienter vara säkra på att de hamnar rätt i vårdkedjan. För att säkerställa det vill vi ge varje enskild patient i den gruppen en vårdvisare, som ska tillvarata patientens intressen. Vårdvisaren ska ta ansvar för patienten under hela sjukdomstiden och hjälpa henne/honom till en trygg vårdkedja utan avbrott.

Vi moderater vill lagstifta om patienetens rätt till sjukvård i fråga om bemötande och tillgänglighet. Makten och styrningen av vården ska ligga hos patienten och vårdgivaren. Ett steg på vägen blir att ersätta landstingen med en mångfald av vårdgivare.I ett moderat Sverige blir det tillåtet för personal eller andra att ta över verksamheter. Vi välkomnar privata, offentliga och kooperativa verksamheter och ersätter landstingsskatten med en statlig finansiering som utgår från patienternas behov.

En fri etableringsrätt ställer förstås höga krav på granskning av vårdens kvalitet och vårdgivarnas ansvar. De kraven är vi beredda att ställa.

Vänsterkartellens förbud och stopplagar som hindrar de fristående alternativen måste avskaffas!

Detta är en del av den sjukvårdspolitik vi vill söka förtroende för i valet 2006, en politik för den enskilda människan och hennes rätt till en vård av hög kvalitet med både tillgänglighet och valfrihet. Många av våra förslag kan genomföras direkt efter ett regeringsskifte, andra tar längre tid.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons