Annons
Debatt

S och v främjar systemfel i vården

Genom att förvanska kontrollerbara uppgifter och rena lögner misstänkliggjör vänstern, det vill säga s och v, privata alternativ inom till exempel vården. Det anser Jan-Erik Otterstedt, professor emeritus, Simrishamn.
Debatt • Publicerad 27 januari 2005

Gert Nilsson, docent i etik, skriver i YA, 050119, att "Systemfelet finns därför inte i den offentligt bedrivna sjukvården utan i en politik som ensidigt gynnar privata alternativ och missgynnar offentlig verksamhet".

Detta är ett groteskt påstående i ett land med västvärldens största offentliga sektor och lägsta antal privata alternativ inom denna. Av landets drygt 70 sjukhus drivs endast 5 i privat regi. I Danmark drivs till exemel all primärvård i privat regi. Den kännetecknas där av effektiv service parad med närhet och omtanke. Läkare besöker familjer med sjukdom till exempel klockan ett på natten.

Annons

Nilsson sällar sig därmed till Gerd Ekman(s), ordförande i Ystad-Österlens distiktsnämnd, i angrepp på sjukhuset i Simrishamn , som har de kortaste köerna och de lägsta driftskostnaderna av alla sjukhus i Skåne, Ystads inräknat.Väntetiden för knäprotesoperationer är 17 veckor i Simrishamn mot 34 veckor i Ystad. För höftprotesoperationer är väntetiden i Simrishamn, Ystad, Lund och Malmö 15, 32, 44, respektive 58 veckor.

Nilsson och Ekman missleder medborgarna genom att i bästa fall ha fått det mesta om bakfoten, eller i värsta fall medvetet ljuga om förhållandena i Simrishamn.

Offentliga sjukhus drivs enligt planekonomiska modeller som alltid fungerat dåligt där de prövats. Region Skåne betalar för utnyttjande av 25 procent av möjlig operationstid, men får ut lite för pengarna på grund av dålig effektivitet. Utnyttjandegraden skulle kunna öka genom att operera på kvällar och nätter, vilket givetvis kostar.

Avsatta medel för sjukvård per person och år är i Sverige minst lika höga som i något annat land i Europa. Bristerna inom sjukvården beror således inte på dåliga resurser, även om detta högljutt hävdas av vänstern, utan på att medlen utnyttjas dåligt.

Nilsson och Ekman påstår att de privata operationerna i Simrishamn "knäcker vårdbudgeten" och aviserar ett "underskott" på 35 miljoner kronor eller "tillägsräkning" på 27 miljoner kropnor för i år. Detta "underskott" uppkommer på grund av att 0 kr budgeteras för operationer i Simrishamn trots att Gertrud Ekman vet att österleningarna behöver opereras för till exempel dåliga knän och höfter i år precis som i alla föregående och kommande år. Enligt överenskommelse med region Skåne kommer detta "underskott" att täckas från en central budget. Gert Nilsson och Gerd Ekman trixar med budgetar för att framställa privat vård i dålig dager.

De fula påhoppen från de två kan få följden att inga österleningar opereras i Simrishamn. Istället fraktas de, efter långa väntetider, till andra sjukhus i Skåne där de opereras till betydligt högre kostnader än i Simrishamn. Som vanligt är det vi medborgare som förlorar – med längre köer och transporter för att inte tala om högre skatter – för galenskapen.

Nilsson och Ekman är ideologiskt förblindade och ser världen på ett förvridet sätt, liksom folk med synfel, men tror att det är dess verkliga skepnad eller form. Med förvrängning av fakta och rena lögner försöker de strypa privata alternativ som på ett värdefullt sätt kompletterar offentliga sektorn genom att ge medborgarna god, kostnadseffektiv service. Tycker docenten i etik att detta är god etik?

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons