Annons
Debatt

Skurup går åt fel håll

Debatt • Publicerad 13 januari 2005

Jag instämmer i Svens Rosengrens beskrivning av Skurups kommun som ett föredömme. Men förhållandena beror inte på det nya styret i kommunen utan på ett månårigt och målinriktat arbete under såväl borgerligt som socialdemokratiskt styre. Det skriver Sylve Qvillberg(s), kommunrevisor i Skurup i ett genmäle. Tidigare artiklar har varit införda 9, 13, 14, 16, 18, 21 december och 3 januari.

Framgångarna för Skurup är inget resultat av det nya styret, vilket man skulle kunna tro när man läser artikeln. De beror på ett mångårigt och målinriktat arbete av kreativa och initiativrika tjänstemän under såväl borgerlig som socialdemokratisk ledning, och med bred uppslutning i de övergripande frågorna. Näringslivsutvecklingen är ett bra exempel, där Rune Olsson och förre kommunchefen Bo Strömgren har utfört ett stort och engagerat arbete. Skolans utveckling går tillbaka till början av 90-talet, då skurupsmodellen etablerades och blev tongivande i stora delar av Sverige. Vi skördar nu frukterna av vad motståndarna kallar "flumskolan".

Annons

Tack vare en fast ekonomisk styrning blev resultatet av den förra mandatperioden ett överskott på över 50 miljoner kronor. Dock utfärdades en varning om att se upp med lågkonjunkturen som var ett faktum och skulle få effekter senare. Denna varning togs inte på allvar.

Den kursändring som skedde efter det senaste valet blev förödande. Då började en liten grupp politiker att styra och ställa på detaljnivå. Egna hugskott skulle förverkligas till varje pris och med alla medel. Politisk detaljstyrning får negativ effekt såväl på ekonomin som på kommunens humankapital. Vi har målstyrning för att dugliga tjänstemän skall ha svängrum för att vara kreativa. I annat fall skaffar de sig svängrummet i någon annan organisation.

Jag har i en tidigare debattartikel beskrivit de nya metoderna. Jag delar inte Rosengrens förväntningar på revisionsberättelsen. Den (eller de) kommer att påverkas av såväl nedmonteringen av demokratin som ekonomin. Vi har nått halvtid i mandatperioden. Det är lite för tidigt att kunna presentera ett exakt ekonomisk resultat, men sannolikt kommer detta att ligga en bit under nollstrecket. Till detta kommer en underfinansierad, och därmed olaglig, budget för 2005 på cirka 9 miljoner. En revisor kan aldrig acceptera en olaglig budget.

Rosengren säger att den nya organisationen fungerar allt bättre. Detta stämmer inte med redovisningen för kommunfullmäktige i höstas, som tydligt visar att utvecklingen går åt fel håll. De ekonomiska konsekvenser som följer nedmonteringen av demokratin har vi börjat se i budgeten. Förtroendenämnden avvecklas när den som bäst behövs. Rosengrens fantastiska räkneexempel får vi återkomma till, men nog är det en bragd att komma fram till att denna lilla nämnd skulle stå för 25 procent av kostnaden för den politiska organisationen.

Rosengren avslutar med de honnörsord som gäller i Skurup, "öppenhet, ärlighet, vilja att lyssna, dialog och bred och levande debatt". Borde inte ledningen böra att leva efter dem?

Viljan att lyssna gäller tydligen inte röster från andra kommuner. Öppenheten hade mått bra av presentation av beslutsunderlag i Kommunfullmäktige. Detta saknades helt när det gällde förtroendenämndens nedläggning. Sanningen är att demokratin monteras ner under skenet av besparing, vilket kommer att bli dyrt för skattebetalarna. Detta syns tydligt i budgeten för 2005.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons