Annons
Debatt

Socialdemokratiskt misslyckande

Debatt • Publicerad 17 maj 2005

Mycket behöver göras inom svensk integrationspolitik. Socialdemokraternas misslyckande är här tydligt. De som anländer till Sverige blir sittande på flyktingmottagningar i månader eller år utan sysselsättning. Även förvärvsfrekvensen bland dem som ges uppehållstillstånd är skrämmande låg. Hundratusentals människor i vårt land förvägras med detta möjligheten till eget arbete och att bygga sig en bättre framtid.

Vi vill skapa grund för att bryta utanförskapet i Sverige. Vi lyfter därför integrationsfrågan som en bärande del i Allians för Sverige. I våra arbetsgrupper ska vi ta fram raka förslag som möjliggör för människor som i dag lämnats utanför att komma in på svensk arbetsmarknad och bidra till att göra Sverige bättre. Vi vill att denna vår integrationssatsning ska bäras av fyra punkter:

Annons

1. Återupprätta arbetet

Sverige ska vara ett land med möjligheter för alla. De bästa vägarna till integration är arbete och språkkunskaper. För att underlätta inträdet på arbetsmarknaden vill vi att alliansens nystartsjobb ska gälla under de tre första åren för dem som beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Tillsammans med god språkutbildning, lärlingsintroduktion och speciella yrkesprov ger det utrikesfödda en chans att komma till sin rätt på svensk arbetsmarknad.

2. Stärk egenmakten

Vi är övertygade om att utanförskapet bara kan brytas genom framväxten av en egenmaktsrörelse i utanförskapets Sverige. Vi vill därför stärka den ideella sektorn samt låta välfärdstjänster och insatser i kampen mot utanförskapet präglas av stor valfrihet. Därtill vill vi se mer av konkurrens och nyetablering inom den sociala och arbetsmarknadsrelaterade servicesektorn. Det skapar en mångfald av lösningar som bättre passar den enskildes behov.

3. Underlätta företagande

Ett sätt att underlätta integration och motverka diskriminering är att underlätta företagande. Allianspartierna är redan överens om ett brett program för bättre företagsklimat. Till detta lägger vi nu att pröva att införa så kallade solidaritetsbanker. Dessa ska förmedla de ekonomiska och kunskapsmässiga resurser som behövs för att öka möjligheterna att starta företag i socialt utsatta områden.

4. Bekämpa diskriminering

Det är dags att ta krafttag i kampen mot diskriminering på den svenska arbetsmarknaden. Vi vill inleda ett brett försök med anonymiserade ansökningar inom den offentliga sektorn, med möjlighet även för företag som önskar att pröva en sådan lösning. Det måste också bli hårdare påföljder om diskriminering avslöjas. Därför vill vi göra det lättare att driva diskriminering till domstol och skärpa skadeståndsbeloppen.

Det här är det fyra punkter vi nu tar som utgångspunkt för en ny integrationspolitik i Sverige. Vi vill leva i ett öppet samhälle som präglas av gemenskap och mångfald, där ingen känner sig tillbakasatt eller diskriminerad. Målet med vår politik är ett bättre Sverige där var och en ska kunna växa som människa och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar. Vi vill att vårt land ska ge människor en möjlighet att komma till sin rätt.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons