Annons
Debatt

Stoppa utanförskapet

Debatt • Publicerad 3 januari 2005

Mauricio Rojas har gjort en omfattande kartläggning över utanförskapets geografi i Sverige. Rojas klassar 136 bostadsområden som utanförskapsområden. Dessa områden har det gemensamt att det är färre än 60 procent som har jobb och att den låga sysselsättningsgraden sammanfaller med en hög andel elever som inte klarar skolan och ett svagt intresse att delta i allmänna val och folk-omröstningar. Det finns hela 90 bostadsområden i Sverige där färre än hälften av dem som är i arbetsför ålder har ett jobb. Som väl är tillhör Trelleborg inte någon av dessa städer, men skillnaden mellan olika bostadsområden i staden är tydlig.

Samhällsdebatten har under de senaste åren alltmer präglats av uppgivenhet inför segregationen och utanförskapet. Ett stort antal undersökningar visar på en politisk paradox. Svensk invandrar- och integrationspolitik har sin grund i en välvilja som i praktiken har nått motsatt effekt. Grundtanken med hela systemet har varit att ge nykomlingarna en god start i det nya landet. I verkligheten har ett enormt maskineri av byråkrater, projektledare, kuratorer och bidragsgivare satt fast sina klienter i maktlöshet. Maktlöshet som leder till vanmakt som leder till utanförskap.

Annons

Att häva utanförskapet, bryta vanmakten och bejaka integrationen är för oss liberaler en av dagens största utmaningar. Vi måste därför börja se möjligheterna. Sverige behöver en ny integrationspolitik – en politik som frigör den enskildes initiativkraft. Det är varken stat eller kommun som har ansvar för att lyfta den enskilde invandraren – det ansvaret har hon eller han själv. Men ska den enskilde lyckas måste redskap ges och hinder undanröjas.

Arbete är nyckeln till att bryta isolering och utanförskap. Att kunna språket hjälpligt i det land man bor i är en förutsättning. Andra viktiga punkter för att vi ska få en bra ömsesidig integration mellan gamla och nya svenskar är följande: Företagsklimatet i landet måste stimulera företagande så vi får fler riktiga jobb. Det måste löna sig att arbeta i stället för att leva på bidrag. Diskrimineringen av arbetssökande med utländska namn måste upphöra. Kvinnoförtryck, oavsett om det gäller infödda svenska kvinnor eller invandrade, måste motarbetas. Skolor där många elever har invandrarbakgrund måste få mer resurser. Bostadssegregationen måste motverkas.

Jag tror att något måste göras innan rasism och främlingsfientlighet tar över. Alla människors lika värde måste respekteras.

Låt oss motarbeta de motsättningar som trots allt redan finns i Trelleborg.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons