Annons
Debatt

Westerberg överraskar

Finns miljömedvetna moderater? Ja, det tycks faktiskt så. Det är alltid trevligt att bli positivt överraskad. I det här fallet består överraskningen i en moderat som engagerat sig i en viktig miljöfråga. Det gäller riksdagens 1:e vice talman Per Westerberg som har skrivit en debattartikel i YA med rubriken "Inga grisbåtar i Östersjön", som var införd den 5 mars. Det skriver s-riksdagsledamöterna Christin Nilsson, Svalöv, och Göran Persson, Simrishamn.
Debatt • Publicerad 18 mars 2003

Att sedan Westerberg i sitt engagemang slår in öppna dörrar kan vi ha överseende med. Det sitter ju i ryggmärgen för moderata politiker att ge regeringen skulden för allt ont. Säkra oljetransporter på Östersjön är en oerhört viktig fråga. Inte minst för oss skåningar med våra känsliga kuster och kustnäringar. Regeringen, socialdemokratiska riksdagsgruppen liksom samarbetspartierna v och mp är hårt engagerade i frågan. Den av regeringen tillsatta Havsmiljökommissionen har uppdraget att snarast komma med förslag till åtgärder som innebär säker sjöfart, minskad övergödning och åtgärder mot utsläpp av giftiga ämnen i havet. Detta har bl a oerhört stor betydelse för fiskenäringen. Kravet på att enkelskroviga fartyg ska ersättas med dubbelbottnade fartyg tidigareläggs till senast år 2015. Nya fartyg måste redan nu ha dubbla bottnar. Sveriges miljöminister Lena Sommerstad och Finlands miljöminister Juoni Backman uppmanade nyligen sina kolleger runt Östersjön att stödja en ansökan till Internationella sjöfartsorganisationen IMO om att klassa Östersjön som "ett särskilt känsligt havsområde"(PSSA). En sådan klassning innebär att staterna kan ställa särskilda krav på sjöfarten där. Sveriges riksdag har redan tillkännagivit att Sverige ska göra en sådan ansökan. Andra viktiga åtgärder är att lotsplikten vid inloppet till Östersjön har skärpts. Och att frågan om lotsplikt i hela Östersjön nu övervägs av IMO. Fartygen har också idag obligatorisk skyldighet att lämna sitt avfall till de mottagningsanordningar som ska finnas i alla hamnar. Vi är dock väl medvetna om att inte alla fartyg följer de här reglerna, så övervakningen och sanktionerna måste skärpas ytterligare. Att det här viktiga arbetet pågår känner riksdagsledamoten Per Westerberg naturligtvis väl till, fastän behovet att angripa regeringen tar över. Men det bjuder vi på gärna på om resultatet kan bli några fler miljöengagerade moderater. För det krävs en bred samsyn, inte minst internationellt, för att skydda vår känsliga Östersjö.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons