Annons

Budgetvinnare bör hålla i styret

Budgetkamp in på mållinjen har Ystadsborna vant sig vid. I år blir det samma sak – möjligen med nytt resultat. I fortsättningen bör de som får genom sin budget också ta ansvar för styret av kommunen.
Ledare • Publicerad 16 november 2021 • Uppdaterad 18 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Vem styr?
Vem styr?Foto: Janerik Henriksson / TT

En gång i tiden var det sällan någon större dramatik när budgetar klubbades runt om i landet. En sittande majoritet fick lätt genom sitt förslag och debatterna mellan ledning och opposition var mest skådespel. Så är det inte längre. I riksdag, regioner och kommuner är det allt oftare hårda knapptryckningsstrider när det gäller att utse vilka som ska sitta vid ordförandeposterna och med vilken budget de ska göra det. Statsminister Stefan Löfven har prövat att köra landet med oppositionens budget och Ystads kommunstyrelseordförande Kristina Bendz gör det just nu – för andra gången under mandatperioden.

Första gången var i samband med hamnbudgeten hösten 2018, där SD röstade med oppositionen. Hösten 2020 förlorade treklövern budgetomröstningen igen, då efter den interna splittringen med den förre kristdemokraten Göran Göransson.

Annons

Hur det går i år är fortfarande osäkert. Den före detta socialdemokraten Lars Toftemar trycker på S, C och MP från vänster (se nyhetsplats). Aktiva röster eller avstående spelar också roll för utfallet, vid lika är ordföranderösten i fullmäktige utslagsröst. Det hela påminner inte så lite om spekulationerna i riksdagen inför budget- och statsministeromröstningar där vildar och frifräsare kunnat förändra majoriteter. Den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh hade en sådan roll inför statsministeromröstningen tidigare i år som hon försökte använda till att pressa regeringen politiskt: ”Jag har fått igenom bra punkter och jag känner att hela Sveriges folk kan andas” sa hon till SvD i samband med omröstningen.

Vänsterpartiet på riksplanet har under sin nya partiledare pressat regeringen genom att inte heller lova bort sina röster. Där har Vänsterpartiet i Ystad hittills fortsatt att vara socialdemokratisk, centerpartistisk och miljöpartistisk dörrmatta, återstår att se om det blir ett skifte där nästa mandatperiod. Man kan föreställa sig att lokala partiet i det fallet tar lärdom av riksdagskollegorna i Stockholm. I årets budgetomröstning lär V dock rösta aktivt för S, MP, C:s budget när den egna har fallit.

Ännu är det alltså osäkert hur det blir med nästa års Ystadsbudget, det år då Kristina Bendz också avser göra en Stefan Löfven och lämna sitt uppdrag. Om S, MP och C får genom sin budget bör de i logikens namn egentligen ta över styret. Som Cecilia Magnusson-Svärd (S) har sagt till Ystads Allehanda är det rimligt att budgeten klubbas först innan fullmäktige utser Kristina Bendz efterträdare. Det är däremot inte samma sak som att S, C och MP egentligen vill ta över med mindre än ett år kvar till valet.

Ett års budget är inte avgörande för en kommuns framtid – om det nu inte rör stora frågor som den om hamninvesteringen, som Bendz treklöver också förlorade. Men i normalfallet bör budgeten hänga ihop med styret, tre av fyra år och två år i rad med oppositionens budget skulle vara ytterst märkligt. Det är trots allt inte meningen att de styrande ska ansvara för oppositionens politik.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons