Nyheter

Det ska gå undan i Halmstad i kväll

Ystads IF:s försäsong har bjudit på en imponerande segerrad. Hur mycket detta är värt i kväll mot Drott återstår att se. Men en sak är i alla fall säker; YIF räknar med att det snabba spelet ska överraska motståndaren en del.
Nyheter • Publicerad 12 september 2014
Sebastian Seifert och hans Ystads IF har haft bra träningar i veckan och njuter av att det nu äntligen blivit premiärdags. I kväll smäller det mot Drott.
Sebastian Seifert och hans Ystads IF har haft bra träningar i veckan och njuter av att det nu äntligen blivit premiärdags. I kväll smäller det mot Drott.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

– Vi har haft ett bra målvakts- och försvarsspel och har tack vare det fått igång kontringsspelet också. Det är så vi vill ha det. Vi vill gärna ha de där snabba enkla målen, säger YIF-tränaren Sebastian Seifert.

Vill man vara elak kan man likna den YIF-retoriken vid en politikers. De senaste åren har det jämt och ständigt utlovats tryck i uppspelen och sylvassa kontringar men när allvaret väl dragit igång har löftena inte infriats fullt ut ändå.

Vad är det som säger att det verkligen blir så den här gången?

– Vi hade samma ambitioner inför förra säsongen men när resultaten inte gick med oss satte det sig i huvudet på spelarna och det blev att vi vårdade bollen i stället för att chansa och spela lite snabbare. Nu har vi skapat ett bra självförtroende på försäsongen med segrar och stundtals riktigt bra spel så jag är övertygad om att vi vågar spela snabbare i år. Vi kommer säkert att göra fler tekniska fel men vi kommer också att göra fler enkla mål, fortsätter Seifert.

Om Ystads IF var det ena underpresterande laget i elitserien förra säsongen så var dåvarande regerande mästarlaget Drott det andra. Sedan dess har Halmstadslaget tappat tre nyckelspelare till proffslivet, Magnus Persson, Anton Halén och Philip Stenmalm.

– De har tappat namnkunniga spelare på viktiga positioner men de har också fått in en del killar som jag tror på. Mittnian Henrik Olsson har tagit ett steg till och sedan finns de nya niometersspelarna Pontus Zetterman och Anton Blickhammar. Plus mittsexan Jonathan Berg som var duktig mot oss i fjor när han spelade i Önnered. Sedan är Robert Bladh en målvakt som har förmågan att stänga igen ibland.

Inte i farozonen

Skadeläget har ljusnat för YIF. Anders Persson har dragits med en känning i ena vaden och vilade till exempel från träningen i onsdags men hans medverkan i kväll ska inte vara i farozonen. Lukas Nilssons tumme är också okej igen, liksom Alexander Borgstedts vrickade fot. Den enda som är förhindrad från spel är Johan Dahlin som tvingas vila ytterligare ett par veckor efter den skada han ådrog sig i JEM i Polen.

– Vi har visserligen ganska bra statistik mot just Drott men varje match är unik. Och hur det än är så kan saker som premiär, bortaplan och tv-match spela in. Det är skönt att vi har rutinerade spelare också som kan stötta de yngre.

Vem vinner då?

– Vi spelar bra när vi håller oss till planen och det hoppas jag att vi gör mot Drott. Jag räknar med seger, avslutar Sebastian Seifert.

Matchen sänds i TV4 Sport på tv och i TV4 Play Premium på webben med sändningsstart 18.30.

Maria Sällberg
Fredrik Sörensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.