Annons
Nyheter

Handbollens Travolta – en vinnare på två golv?

I kväll ska Sebastian Seifert föra sitt lag till seger mot Aranäs i handbollens elitserie. På lördag ska han föra partnern Ida Lassesson över dansgolvet i Shall we dance. "Jag vinner gärna på båda golven", säger han.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Livet är en dans! Ida Lassesson och Sebastian Seifert förbereder sig inför lördagens begivenhet i Ystad – Shall we dance!Foto: 

Hustrun Maria sitter i receptionen på Ystad Spa & Konferenshotell i Ystad. En trappa upp kämpar hennes man mot en sviktande taktkänsla och växande frustration. Det är sjätte gången som Sebastian och danspartnern Ida Lassesson träffas för att hitta någon slags gemensam rytm inför lördagens framträdande i Shall we dance. Tiden börjar bli knapp för handbollsstjärnan. Tre dagar kvar – och koreografin är inte på plats. Inte än.

Borden har tryckts upp mot väggarna och stolarna staplats till små svajande torn. Ett par backar med Ramlösa har gömts undan. Det lilla konferensrummet i den byggnad, som en gång var hjärtat i Ystads militära liv, har bytt skepnad och blivit dansens högborg. Det är här inne som Sebastian Seifert och Ida Lassesson försöker synkronisera sina kroppar till lördagens dansshow i Surbrunnsparken.

Annons

Sebastian Seifert är dubbelt aktuell i veckoslutet. Ystads IF–Aranäs i Österporthallen på fredag och Shall we dance i Surbrunnsparken på lördag. Först idrottsman, sedan dansman. I bästa fall lyckas han hålla i sär rollerna.

När YA-sporten besöker onsdagens danspass har handbollsstjärnan precis avslutat en träning med YIF. Förvandlingen från spelmotor till Travolta tog ett par minuter. En snabb dusch och lite deodorant i armhålorna. Klisterresterna på fingrarna pillade han bort på väg dansen.

Nu står han i ett par mysbrallor och dansskor och försöker memorera Ida Lassessons koreografi. Likheterna är slående med en störtloppsåkare som i startfållan "gungar in" banan på Stevie Wondervis.

Men ett störtlopp är förstås ingenting emot det mod som Sebastian visar när han plötsligt knäpper in takten med fingrarna och kastar sig ut i dansens virvlar.

Lindy hop, kallas det för. En swingdans från USA, som är en utveckling ur Charleston och som i Sverige mest är känd som jitterbugg.

Dansen ställer betydligt högre krav på Seiferts fotarbete än vad en vanlig attack genom ett trögfotat elitserieförsvar gör.

– När jag blev tilldelad Lindy hop gick jag hem och slog in det på Youtube – och fick en chock. Shit, tänkte jag! Det här är ju omöjligt, säger Seifert.

Men när handbollsstjärnan insåg att partnern Ida Lassesson, som tidigare tävlat för Vollsjö danssportklubb, kunde vrida ner tempo och svårighetsgrad blev han lugnare.

– Oavsett hur det går på lördag ångrar jag mig inte en sekund. Det här är en skitkul utmaning, något helt nytt för mig.

Ingen danserfarenhet alls?

Annons

– Nä, jag tillhör nog den kategori som mest hängt i baren...

Den 103-faldige A-landslagsmannen har redan snappat upp trippelsteg, kickar, baksteg och höftgung. I bland utför han till och med momenten i rätt ordning.

Men det händer också att Seifert står och drömmer när höfterna borde rulla. Då får han en förvånad blick av Ida och skriker någon svordom, som hade gett gett honom två minuter på handbollsplanen.

– Det är så mycket att komma ihåg, så många olika moment. Tappar man takten är det svårt att hitta tillbaka. Det är det som jag är mest bekymrad över, säger Sebastian

Kan du över huvud taget fokusera på matchen mot Aranäs?

– Ja, självklart. Det är full satsning på fredagens match, vi måste vinna nu. Jag kan inte komma till Parken som förlorare. Då tittar folk snett på en...

Först och främst vill han besegra kommunalrådet Kristina Jönsson, som också har fått Lindy hop på sin lott. Sedan vill han gärna till final. Och helst vinna.

– Jag har en vinnarskalle, det är min styrka på lördag, säger Seifert och sveper två klunkar mineralvatten.

Och din svaghet?

– Att jag saknar taktkänsla...

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons