Annons
Nyheter

Kozma vill inte förlänga säsongen

I kväll spelar YIF sin sista hemmamatch i grundserien då Rimbo gästar. Frågan är om det också är säsongens sista match i ÖP-hallen. -Ja, det hoppas jag, säger klubbens ordförande Peter Kozma.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2014
Peter Kozma
Peter KozmaFoto: 

Slutspurten i årets elitserie har inletts och för Ystads IF återstår endast tre matcher. Förutom kvällens hemmamatch mot Rimbo också fyrapoängsmatchen borta mot Drott på lördag och avslutningen borta mot Alingsås den 8 april.

För YIF gäller det att försöka undvika ett nervigt återkval.

Annons

Vi har känt klubbens ordförande Peter Kozma på plusen inför den nerviga avslutningen och bett honom summera och blicka framåt.

Hur kommer det att gå?

Är kvällens match mot Rimbo säsongens sista hemmamatch?

- Ja, det hoppas jag för den här säsongen.

Vad talar för att det verkligen blir så?

- Insatsen mot Malmö visar att vi är ett betydligt mycket bättre lag än vad tabellpositionen visar. Men en tabell brukar inte ljuga utan det är lagen som varit bäst under en lång period som ligger däruppe. Men jag tycker att vi har spelet i oss.

Men ni har inte avgörandet i egna händer...

- Nej, det har vi inte. Men med tanke på att vi har haft rätt mycket oflyt den här säsongen - men också lite tur naturligtvis. Men man kan hoppas på att vi gör vårt och lite tur.

Även om ni skulle slå Rimbo så krävs det mer än så för att klara det. Tror du på seger också mot Drott i Halmstad?

- Jag tror att det krävs två vinster av de sista tre där jag tror att vi måste besegra Drott. Jag tror inte det räcker med vinst mot Rimbo och Alingsås. Vi måste slå Drott.

Annons

Vad är förklaringen till att YIF hamnat i den här situationen?

- Det får du nästan fråga våra tränare om men jag tro det är en kombination av skador, många nya spelare på nyckelpositioner och då har det tyvärr varit så att det varit dom spelare - som ska bära laget – som varit skadade. Dom andra som kommit in har gjort det bra och vi har en duktig trupp. Men sen har kanske dom här spelare fått ta för stort ansvar. Så kan det kännas i bland. Men det kan också vara så enkelt som att de andra lagen är bättre än oss.

Vad skulle det betyda om det blir trots allt skulle bli kvalspel?

- Det skulle betyda att säsongen förlängs för spelarna och för oss andra. Det skulle betyda mycket mer nerv naturligtvis. Det skulle också betyda att det gäller att lägga om fokus. För vi ska bara klara ett kval om det nu skulle bli kvalspel. Något annat finns bara inte. Men jag är övertygad om att de gör precis allt de kan för att vi ska undvika ett kval.

Du säger att säsongen skulle bli längre. Men ni hade väl hoppats på slutspel?

- Jo, men den blir längre än vad vi hoppas på just nu. Som det ligger i dag hoppas vi att säsongen ska vara slut om tre matcher.

Har ni redan nu börjat planera för nästa säsong?

- Ja, det har vi påbörjat för länge sen. När det gäller den planeringen är vissa delar långt gångna, andra i början.

Hur ser det ut på spelarsidan - är det många kontrakt som går ut?

- Överdrivet många är det inte. Men vi har en rekryteringsgrupp som sköter den biten och som har björnkoll på det och vi får fortlöpande uppdateringar av dem.

Annons

Vad inkluderar en planering för en kommande säsong mer än att se över spelartruppen?

- För det första gäller det att göra en utvärdering och för oss i styrelsen handlar det inte bara om elitlaget utan det gäller allt från minsta knatte till elitlaget där man ser över allting. Man ser över vårt arbete och vad ska vi fokusera på. Vi har haft ett framtidsmöte där medlemmarna har haft möjlighet att säga vad de vill att vi fokusera lite mer på. Så det jobbar vi för fullt med.

Ett eventuellt kval - vad skulle det betyda ekonomiskt?

- Tittar man på lagen som eventuellt når ett kval i dag och räknar med oss där så skulle det bli ekonomiskt en förlust. Enda räddningen hade nog varit om IFK Ystad hade gått dit vilket hade varit jätteroligt för stan och publiken och allting men för mig själv hade det blivit för mycket nerv...

Till slut, ett tips för matchen mot Rimbo?

- Vinst med fem bollar.

Maria Sällberg
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons