Annons
Insändare

Lars-Erik Persson och Lillian Hersbt: Vissa i Gröstorp betalar dubbelt för gatuunderhållet

Som framgått av tidigare inlägg på den här insändarsidan har Simrishamns kommun ansökt om lantmäteriförrättning i Gröstorp. Kommunen har tidigare drivit frågan för andra gator i byn, bland annat Impevägen som YA hade infogat en bild från i det förra inlägget. Nu gäller det ett antal andra gator i byn.
Simsirhamn • Publicerad 29 april 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tillfogas bör att under senare delen av 1970-talet uppfördes ett 20-tal villor i ett område där kommunen sålde tomter. Samtidigt byggde kommunen gator, drog in kommunalt vatten och avlopp samt gatubelysning.

Antagligen upplyste man inte om att efter 45 år kommer dessa bybor förnekas den kommunala service den andra halvan av byn erbjuds och istället ska de boende i denna halva av byn själva stå för skötsel och underhåll av gatunätet och troligen så småningom för gatubelysningen.

Impevägen är en av flera vägar i Gröstorp som de råder delade meningar huruvida kommunen borde bära kostnaderna för underhållet eller inte.
Impevägen är en av flera vägar i Gröstorp som de råder delade meningar huruvida kommunen borde bära kostnaderna för underhållet eller inte.Foto: Mattias Lundvall
Annons

På det möte som hölls i Lantmäteriets regi för någon vecka sedan, som för övrigt var mycket välbesökt, bevärdigades talande nog deltagarna inte med närvaron av ansvarig politiker. Istället skickades ”opolitiska” tjänstemän som i sin tur hänvisar till politiker när de får frågor de inte kan, vill, eller får besvara. Ett moment 22!

Det var uppenbart att vi som är bosatta utmed dessa gator och som är skattebetalare i kommunen inte har något som helst intresse av någon gemensamhetsanläggning. Vi anser att vi redan via skattsedeln betalar för denna service.

Att som politiker skicka tjänstemän utan eget ansvar eller egentlig beslutandemakt är ett synnerligen fegt sätt att möta medborgarnas åsikter i frågor som berör deras vardag.

Visserligen uttryckte en tjänsteman ytterst försiktigt att ”det är ju det här som är demokrati och det vill vi ju ha?” Enligt vår mening verkar både tjänstemannen och kommunen ha missuppfattat konceptet demokrati då agerandet framstår som långt från andemeningen. I en demokrati fattar politiker beslut och tjänstemän verkställer dessa.

Denna ordning finns till för att medborgarna ska kunna rösta bort politiker som inte uppfyller våra krav på hur kommunen styrs. Tjänstemän däremot har kvar sina jobb och kan inte röstas bort av oss väljare.

Demokratin yttrar sig genom en levande dialog med medborgarna - inte genom att gömma sig bakom opolitiska tjänstemän.

Om samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Carl-Göran Svensson, är angelägen om en levande dialog med medborgarna vore detta ett synnerligen gott tillfälle att förklara kommunens agerande.

Lars-Erik Persson och Lillan Herbst, Gröstorp

Annons
Annons
Annons
Annons