Anna bygger broar mellan barn och vuxna
– Jag hade mycket tankar, djupa funderingar om livet och döden redan på dagis och hade ett behov av att prata om dem.
Ett behov som vuxenvärlden inte alltid kunde möta. När Anna själv blev mamma 2014 började hon arbeta med sitt eget inre barn.
– Jag gick igenom olika faser i min barndom.
Orden som hon då skrev ner på papper bara fortsatte att komma. En hel kväll skrev hon och fortsatte följande morgon. När hennes man Tobias läste vad hon skrivit tyckte han att det var så vackert att hon borde göra något med det. Anna visade då manuset för sin gode vän Carl-Johan Forssén Erlin, som bland annat givit ut den populära barnboken Kaninen som så gärna ville somna.
– Han blev väldigt berörd och började gråta redan på andra sidan.
Men Carl-Johan gav bara ut sina egna böcker i sitt förlag. Anna bestämde sig då för att gå sin egen väg. Genom sin yogaundervisning i Jönköping hade hon träffat en duktig illustratör, Caroline Midbeck som hon tog hjälp av. När omslaget var färdigt skickade hon boken till Carl-Johan som den här gången inte kunde tacka nej. Han fastnade så för Annas bok att den fick honom att anställa flera medarbetare för att också börja ge ut andras böcker.
Framför oss på bordet ligger hennes första bok ”En känsla av mig”, tillsammans med uppföljaren ”En del av allt”.
– Mina böcker handlar om att bygga en bro mellan vuxna och barn. Det handlar inte om att lära barn mindfulness, den har de naturligt. Barn har en naturligt stark självkänsla, en förmåga att vara närvarande och är duktiga på att reflektera över livet.
Anna har fått mycket feedback från vuxna läsare som förvånas över hur mycket deras barn har burit runt på som de inte vetat om.
– Många har kanske tänkt ge bort den i doppresent och när de läser så köper de den till sig själva också.
Vem är jag? Vad gör jag här? Hur känns min kropp? är frågor som Anna bemöter i sina böcker. I första boken handlar ett av uppslagen om barnens fötter. Anna ber barnen att känna efter hur mjuka deras fötter är och att räkna sina tår. På en annan sida får barn och vuxna lyssna på varandras hjärtan. En uppskattad övning handlar om att se sina känslor som moln. Hur ser ditt moln ut idag? är en fråga som barn kan svara på väldigt snabbt, berättar Anna.
”En känsla av mig” klättrade snabbt på Adlibris topplista när den kom ut 2018. Uppföljaren tar bland annat upp att vi är en del av ett större sammanhang och att olikheter är något bra. Barnen får fundera på frågor som ”Vad är det tystaste ljudet du kan göra? eller ”Brukar du fantisera? Det mesta som funnits har bara funnits i någons fantasi först.” Och så uppmanas barnen att tänka ut något som inte redan finns.
Att få barn att att känna att de är viktiga är ett av syftena med bokserien.
”I skolan idag handlar det mesta om inlärning rent mentalt. Man värdesätter knappt kroppen. Det är inte bara hjärnan som är viktigt, kroppen är ett viktigt redskap, det är en intelligens.”
Anna hänvisar till studier som visat hur mindfulness för barn lett till mindre konflikter och bättre inlärning.
– I skolan idag handlar det mesta om inlärning rent mentalt. Man värdesätter knappt kroppen. Det är inte bara hjärnan som är viktigt, kroppen är ett viktigt redskap, det är en intelligens.
Anna började sin bana som kläddesigner. Som barn tävlade hon i konståkning och sydde tidigt sina egna konståkningsdräkter. Av vänner och bekanta fick hon lådor av avlagda kläder som hon skapade något av. Behovet av att vara kreativ har alltid gjort sig påmint. Efter att ha gått en ettårig mode/designutbildning i hemstaden Jönköping flyttade hon till Stockholm och hyrde in sig i en syateljé.
– Unga svenska designers var hype och jag fick snabbt möjlighet att sälja mina kläder.
Anna samarbetade med fyra olika butiker och var med och visade sitt arbete på olika kändisfester. För finansieringens skull jobbade hon också som barnflicka.
– Jag sydde hela dagarna och sent i studion, ofta var det fest efteråt.
Den stressiga livsstilen gav henne vad hon trodde var hjärtproblem men som hon förstod i efterhand var symptom på alldeles för mycket stress och för lite vila. Det var också det som ledde henne till yogan. Sedan den första yogalektionen som 19-åring har det inte gått många dagar utan yoga för Anna.
– Med konståkningen hade jag jobbat fysiskt men också presterat, nu kunde jag vara fysisk utan att det måste leda till något.
22 år gammal flyttade Anna till Florens där hon gick en modeutbildning.
– Det var kreativt men jag brottades också med ytligheten i branschen.
Anna berättar om att de när de ritade modeskisser var tvungna att rita benen 2/3 av kroppen och överkroppen 1/3. Om skisserna inte passade i den mallen fick de inte godkänt.
Hon släppte inte yogan som blev en motpol mot den mer ytliga yrkesvärld hon valt.
Väl hemma i Sverige igen började hon skapa ekologiskt yogamode och träffade sin make Tobias på en modemässa i Göteborg. 2010 startade hon en yogastudio i Jönköping som hon drev i sju år.
– Jag släppte modevärlden helt då men fick faktiskt en symaskin alldeles nyligen av min man, berättar Anna.
Från att ha varit en liten studio växte den till ett stort företag med 900 elever i veckan. Dottern Ida-Lo har tillbringat sin första tid i yogagemenskapen som växte fram.
– Jag har alltid gått efter min intuition och jag hade fått en känsla av att vi var färdiga i Jönköping.
När studion blomstrade som mest, med en omsättning på 2 miljoner, lämnade Anna över sin verksamhet för att flytta till Österlen med en önskan om att kunna leva i ett lugnare tempo. Under en semesterresa 2016 hade hon och Tobias förälskat sig i sydöstra Skåne.
Anna visar ut i yogalokalen som har stora fönster ut mot åkerlandskapet. På ett bord står ett fotografi med den yogalärare som kommit att betyda allra mest för henne, Manju Pattabhi Jois som är Ashtanga Yoga lärare från Mysore i södra Indien. Han bor numera i Californien och Anna besöker honom med jämna mellanrum. Hon arrangerar också sedan åtta år tillbaka årliga yogalärarutbildningar med Manju i Sverige.
Den 21 april är det boksignering hemma i yogastudion, och det bjuds då på en gratis mindfulnesslektion för barn.
– Det är otroligt viktigt att börja med barnen. Om jag hade fått de här redskapen som liten så hade jag inte behövt göra yoga för att reparera kroppen, vilket många av oss vuxna i dag behöver. Istället hade jag kunnat träna yoga för att underhålla kroppen.