Dela schysst på sysslorna hemma

Familj Artikeln publicerades
Kajsa Greger och Dennis Lindgren har hittat ett system som är rättvist och fungerar för att dela upp hushållsarbetet hemma.
Foto:Izabelle Nordfjell/TT
Kajsa Greger och Dennis Lindgren har hittat ett system som är rättvist och fungerar för att dela upp hushållsarbetet hemma.

Vem som gör vad hemma är en vanlig källa till gräl. Men det kan vara svårt att se om uppdelningen är rättvis. Samboparet Dennis och Kajsa bestämde sig för att ta tag i situationen.

Lägenheten i Ekensberg i Stockholm är ljus, trivsam och lite vardagsrörig. Så där som de flesta har det hemma. En hög med tvätt väntar på att bli vikt och några tallrikar ska plockas in i diskmaskinen. Här bor Kajsa Greger, Dennis Lindgren och sonen Alvar, nio månader. Kajsa och Dennis pratar i munnen på varandra och skrattar ofta. På väggen sitter ett enormt planeringsschema med post-it-lappar i olika färger, som ska underlätta förberedelserna av det kommande bröllopet.

I början av förhållandet, när paret hade flyttat ihop, blev det en del diskussioner om vem som gjorde vad. Dennis irriterade sig på att han alltid tog ut soporna, till exempel. Kajsa förklarar att ingen av dem gillar städning och hushållsysslor, och att de båda vill ha tid till annat.

De behövde hitta ett system som var rättvist och som fungerade i längden, för att undvika gräl och för att må bra. De bestämde sig för att skaffa koll på läget. Vem gjorde vad och hur jämställda var de, egentligen?

– Jag var helt övertygad om att jag gjorde minst hälften av hushållssysslorna. Men det visade sig snarare vara 25 procent, säger Dennis och skrattar.

– Kajsa gjorde en massa saker som jag inte ens tänkte på att man var tvungen att göra.

De började bland annat att spela "Komma Lika", ett spel där varje syssla har en poäng. Tillsammans bygger man en figur, och eftersom varje person har varsin färg, ser man tydligt vem som har gjort mer.

– Det handlar inte om att vinna, utan att synliggöra. Har man för mycket av sin färg måste man sluta göra så mycket, förklarar Kajsa.

På listan med sysslor som medföljer i spelet finns allt från disk och tvätt till byte av däck på bilen och reparationer. Dennis och Kajsa har också anpassat listan efter sitt liv. De har fortsatt att spela i nästan tre år, men sedan de fick barn har reglerna förändrats lite. Till exempel kan man kvittera ut sysslor mot egen tid.

Katarina Boye är doktor i sociologi vid Stockholms Universitet och forskar kring områden som rör skärningspunkten mellan familj och arbete. Enligt henne är det när vi får barn som vi ofta faller in i mönster där kvinnan, trots att hon också arbetar, tar en större del av hushållsarbetet - och får mindre egen tid. Hennes forskning visar att följderna för kvinnor i den situationen kan bli till exempel stress, svårigheter att sova och depressioner.

– Det kan vara en fördel att i en relation tidigt prata om förväntningar och vanor. Det som blir problem, och som till och med kan leda till separation och skilsmässa, är när förväntningar och attityder till jämställdhet inte överensstämmer med hur det faktiskt blir.

Dennis säger att han fortfarande ligger i träning, men att han är motiverad att förändras. Han tror att hans uppväxt delvis har bidragit till att han har svårt att se vad som ska göras.

– Jag är en extremt bortskämd äldsta son. Fram till för tre år sedan hade jag aldrig ens reflekterat över att man tvättar fönster. Men mitt städbeteende har förändrats i grunden. I stället för att storstäda sporadiskt har jag blivit en duttare.

En svårighet kan vara att acceptera hur den andra gör saker. Där har paret fått prata sig fram.

– Vi fick ha olika poäng på en Kajsadamning och en Dennisdamning, till exempel, säger de och skrattar.

De säger att det blir krångligare när det är något utöver det vanliga som ska ordnas, till exempel en fest eller en resa.

– Då kan det bli en del irritation, när jag känner att jag blir projektledare, säger Kajsa. De är övertygade om att vinsterna för förhållandet har varit stora och att konflikterna är färre. Men de är eniga om att man måste ha en stark motivation för att åstadkomma en förändring.

– Det är inte direkt en munter historia att sitta och skriva ned varenda hushållssyssla och tvingas att vara uppriktig mot sig själv - men det leder till något bra. (TT)

Fakta

Tips

+ Prata tidigt i relationen om förväntningar, och allra senast inför att ni flyttar ihop. Det är lätt att tänka att allt kommer att flyta på av sig själv när man är nykär, men det är sällan så enkelt när vardagen är ett faktum.

+ Lista saker ni gör hemma. Det kan vara svårt att komma på allt på en gång, så skriv upp så fort du gör något. Allt ska med, från torka av köksbordet till cykelmek.

+ Byt sysslor med varandra. Fastna inte i att alltid göra samma saker.

+ Många småsaker har ingen speciell plats utan blir liggande på köksbänken eller på hallbordet. Ha ett lådsystem med en låda för varje person, där sådana saker läggs ned. Alla ansvarar sedan för att tömma sin låda och ta hand om sakerna.

+ Spelet "Komma Lika" finns att köpa på: www.kommalika.se

Visa mer...