Ge barnet tid att bli blöjfritt

Många barn börjar bli uppmärksamma på att de behöver bajsa eller kissa i två- till treårsåldern. Men det är viktigt att man inte pressar barnet, menar bvc-sjuksköterskan Marianne Rydin. Det kan skapa låsningar.
Familj • Publicerad 18 september 2009
Pottträning Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Pottträning Foto: Fredrik Persson/ScanpixFoto: 

Att pressa ett barn att bli blöjfritt innan det egentligen är moget för det kan få motsatt effekt. Då tar det längre tid för barnet att sluta med blöja, menar Marianne Rydin, som arbetar på barnavårdscentralen Knoppen i Stockholm.

Var i stället uppmärksam på när barnet börjar intressera sig för att det kissar eller bajsar och ta tillvara på det. För att underlätta för barnet kan man ha en potta i badrummet och visa vad den används till och pröva att sätta honom eller henne där i bland, råder hon.

– Men man ska inte ha några förväntningar på barnet. Säg gärna att det är bra att barnet försökte, men pressa det aldrig.

Enligt Marianne Rydin kan det variera när barn är mogna att bli blöjfria.

– En del barn kan redan när de är ett och ett halvt börja gå på pottan, medan det dröjer längre för andra. Mellan två och tre år är det vanligt att de börjar bli uppmärksamma på det här, konstaterar hon.

Att ett barn gärna vill ha en blöja när det bajsar även efter att det blivit blöjfritt, är inte ovanligt och inget föräldrar heller behöver oroa sig för, tycker Marianne Rydin. Det får man respektera och låta vara så. Det handlar ofta om en kort övergångsperiod och de flesta barn behöver dessutom blöja på natten ett tag efter att de blivit blöjfria på dagen. (TT Spektra)

n Ha gärna en potta i badrummetoch låt barnet sitta där ibland. Det skapar nyfikenhet hos barnet.

n Ta tillvara på tillfällen som dyker upp när barnet börjarintressera sigför att det kissar eller bajsar.

n Pressa inte barnetinnan det är moget att sluta med blöja. Det fördröjer bara processen och kan skapa låsningar hos barnet.

n Bli uppmärksam på barnens signalernär de ska bajsa eller kissa och föreslå att barnet kan gå på pottan och göra det där i stället för i blöjan.

n Låt barnet vara utan blöjasommartid, det underlättar att barnet kan springa naken och kissa i gräset.

Ann-Cathrine Johnsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.