Annons

Ingrid bytte lärarjobbet mot egen garnbutik

När det börjar skava för mycket, då är det dags att sadla om menar Ingrid Ahnelöv. Hon är pedagogen som när hon började närma sig 50 startade egen garnbutik.
Simrishamn • Publicerad 4 september 2018
120–130 olika sorters garner ryms i Ingrid Ahnelövs butik i Simrishamn.
120–130 olika sorters garner ryms i Ingrid Ahnelövs butik i Simrishamn.Foto: Mark Hanlon

Engagerar hon sig i någonting så gör hon det ordentligt. Så har det varit under Ingrid Ahnelövs hela liv och även under åren som pedagog i Simrishamn och Smedstorp. För ett år sedan tog hon det avgörande steget och satsade helt på sitt garnföretag och även här är det ”all in” som gäller. Alla garner provstickas så att hon vet vad hon beställer. Och numera har även långväga kunder fått nys om Simrishamns nya garnbutik.

Vi ses veckan efter Sillens dag, augustilördagen då Ingrid stod i hamnen med sin verksamhet medan hennes make Peter höll ställningarna i butiken.

Annons

– Det kom besökare som tagit sig till Simrishamn bara för garnbutikens skull, berättar hon när vi slagit oss ner på en bänk vid S:t Nicolai kyrka i Simrishamn.

Ingrid känner de flesta på orten, här är hon uppväxt med en mamma som var lärare och en pappa som var målare. Som barn var hon engagerad i församlingen och började som 15-åring som ledare för miniorer och juniorer.

– Jag skulle bli präst, berättar Ingrid.

Efter gymnasiet, Natur på Friaborg, flyttade hon till Malmö för att läsa teologi i Lund. Genom Kyrkans Ungdom hade hon som 17-åring träffat sin make Peter från Landskrona. När Ingrid nu fyller 50 år firar de samtidigt 30-årig bröllopsdag. Först kom sonen Martin, två år därefter dottern Petra.

När Martin var ett år gick flyttlasset från Nydalatorget i Malmö till den lugnare tillvaron i Simrishamn. Istället för att fortsätta teologistudierna läste Ingrid en ettårig konstskola och jobbade sedan en tid med äldre på Möllegården och i kyrkan som barntimmeledare. Beslutet att läsa till lärare växte fram ur insikten att hon hade lätt för att göra sig förstådd bland unga och att hon tycker om att lära ut det hon kan.

Efter treårig lärarutbildning i Kristianstad återsåg Ingrid sin gamla skola Korsavadsskolan där hon började undervisa tillsammans med sina tidigare lärare. Allra längst har hon varit lärare i Smedstorp där hon stannade i femton år. Matte var favoritämnet, Ingrid ville att eleverna skulle se logiska samband, mönster och lära sig räkna på ett lekfullt sätt.

”Det är ingen barndomsdröm men jag har alltid hållit på med mina händer och handarbetat med olika material.”

Tankarna på en garnbutik växte fram. De sista åren i Smedstorp jobbade hon halvtid i skolan och halvtid i garnbutiken.

– Det är ingen barndomsdröm men jag har alltid hållit på med mina händer och handarbetat med olika material.

Ingrid minns hur hon som liten åkte buss till sin mormor Olga i Glemminge och där var med på möten med Kyrkliga syföreningen.

Intresset för garn och stickning har fått henne att starta stickcafé och att engagera sig i Hjälpstickan som stickar till behövande. Hon har ständigt flera stickningar på gång samtidigt. För tillfället en sjal som heter Loop och en sjal i bomullsgarnet Maja.

Annons

Sedan ett år tillbaka huserar garnbutiken i Lübeckergården.

– När jag var barn låg Oscar Nilssons järnhandel här.

Lokalhistoria är ett stort intresse för henne liksom släktforskning. För fem år sedan läste hon en skrivutbildning på distans på Linnéuniversitet i Växjö och började då skriva ner berättelsen om hennes släkting Elisabeth Mårtensdotter som levde i slutet på 1700-talet i Tommarp.

Ingrids släkt härstammar just från Tommarp. Elisabeth utmärkte sig genom att hon levde i nästan 90 år.

– Hon levde väldigt länge och fick många barn som alla blev vuxna, vilket inte var vanligt på den tiden. Jag har fabulerat hur det kunde ha varit när hon stod brud som 15-åring och om åren när hon flyttade från Tommarps kvarn 4 till Karlaby och sedan tillbaka igen trettio år senare.

Nu lever Ingrid sin dröm med butiken. Framöver vill hon också få plats med skrivandet. Vintertid har hon stängt i butiken på onsdagar och då är hennes mål att ta upp skrivandet igen och färdigställa boken.

Favoritgarnet är norska ullgarnet Peer Gynt som används till att göra norska lusekoftor.
Favoritgarnet är norska ullgarnet Peer Gynt som används till att göra norska lusekoftor.Foto: Mark Hanlon

Populärast i sommar har ”pyttesockorna”, små nyckelringar, varit.

– Det har blivit en ny Simrishamnssouvenir, skrattar Ingrid.

Ingrid trivs med alla sina åldrar. Födelsedagen såväl som bröllopsdagen firas med vanligt öppethållande i butiken. I oktober beger sig Ingrid och Peter till Småland på några dagars friluftsliv.

Pia RockströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons