"Jag har blivit mindre rädd"

Stockholm Artikeln publicerades
Miljöpartiets språkrör och ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, samt vice statsminister, Isabella Lövin fyller 55 år. Här fotograferad på Artipelag i skärgården på Värmdö hon hämtar kraft.
Foto:Jessica Gow
Miljöpartiets språkrör och ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, samt vice statsminister, Isabella Lövin fyller 55 år. Här fotograferad på Artipelag i skärgården på Värmdö hon hämtar kraft.

Isabella Lövin (MP) har vågat ta hisnande och inte helt riskfria språng. Mammans alltför tidiga död har drivit henne till att ta vara på chanserna som livet burit med sig. Som att byta ut trygg tillvaro som journalist mot politikens hetluft.

Isabella Lövin är den flerfaldigt prisbelönta journalisten som blev miljöpartist för drygt nio år sedan. Hon har varit Europaparlamentariker och biståndsminister. Sedan maj 2016 är hon språkrör för Miljöpartiet och även minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat med den ceremoniella titeln vice statsminister.

– Jag har absolut den mest fantastiska portföljen av alla ministrar. Frågor som miljö, klimat och jämställdhet är ödesfrågor för vår framtid och där är Sverige både ett föredöme och en stor spelare internationellt. Det känns särskilt viktigt att driva dessa frågor nu när de står inför hot, säger hon omgiven av skärgården på Värmdö där hon hämtar kraft.

Sin drivkraft beskriver hon som en stark vilja att förbättra världen.

– Vi alla har ett gemensamt ansvar. Vi har bara ett liv och en planet. Vi måste göra vårt bästa för att skapa en bättre framtid för våra barn och barnbarn. Därför känner jag mig enormt lycklig över att få jobba politiskt med det.

På sätt och vis började hennes politiska bana med att hon efter många år som journalist år 2007 skrev en bok om överfiskandet i EU – “ Tyst hav – Jakten på den sista matfisken ”. Boken rönte stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt och påverkade debatten. Hon förärades med många prestigefulla priser och var på allas läppar som efterfrågad expert, krönikör eller föredragshållare.

Därför var hon föga förvånad när Miljöpartiets dåvarande språkrör Peter Eriksson hörde av sig. Ännu en av dessa förfrågningar, tänkte hon. Men det visade sig handla om hennes kanske största vändpunkt i livet – att bli Miljöpartiets kandidat till Europaparlamentet.

En möjlighet att lösa överfiskandet på EU-nivå, men samtidigt en chansning för politiskt oprövade Isabella Lövin.

– Det var ett stort steg för mig att gå från journalistik till politik. Det var inte säkert att jag skulle lyckas förändra saker.

Modet att ta språnget kan ha sina rötter i den tragiska förlusten under uppväxten. En uppväxt i ett rött hus med vita knutar i en by i södra Dalarna, tillsammans med en syster, pappa – och världens bästa mamma som dog av cancer fyllda 41. Isabella var blott 14 år gammal.

– Jag tror att de flesta som är med om en sådan tragisk förlust får perspektiv på livet, ett medvetande om att livet är begränsat och att det gäller att ta vara på det. Jag tänkte att jag måste sätta i gång snabbt om jag ska jag hinna med att uträtta något viktigt. Jag måste göra det bästa jag kan och ta alla chanser jag får. Det värsta som kan hända är att inte ta de chanser man får i livet. Viljan att våga har drivit mig väldigt starkt. Jag har blivit mindre rädd.

Som liten tillfrågades hon om sina framtidsplaner och svarade: postkassörska!

– Att bli författare låg väldigt nära tillhands för mig, men det kändes förmätet att säga det. Jag var rädd att någon skulle skratta åt mig.

Åren som journalist och inte minst minister har dock stärkt självförtroendet, framhåller hon.

Förutom minister och vice statsminister är hon en opinionsbildare av rang. Hennes bild undertecknandes klimatlagen 2017 omgiven av enbart kvinnor blev en världsnyhet.

– Många sa att bilden gav dem hopp och kraft att göra motstånd mot kvinno- och miljöfientlighet när världen kändes paralyserad av en president som tog bort stöd till utsatta kvinnor och gick från Parisavtalet.

Vad säger bilden om dig?

Hon skrattar.

– Jag har en viss självdistans. Jag blir full av skratt när jag ser bilden, den är inte en bild för en skönhetstävling.

Utöver sinne för humor har hon faiblesse för djur, natur och kultur. Varva ned gör hon genom att yoga, promenera och klappa katt. Hon är social och tillbringar tid med familj och vänner.

– Där hämtar jag kraft. Men jag har inget problem att vara ensam; jag tycker om att fokusera och skriva.

Hur är du vid konflikter?

– Jag brusar inte upp särskilt ofta och kan framstå som väldigt lugn – tills det rinner över. Då blir jag riktigt förbannad.

Vad gäller framtiden visar det sig att barndomens hemliga författardröm lever i bästa välmåga.

– Att skriva ligger mig väldigt nära och jag kommer att göra det när jag drar mig tillbaka. Jag hoppas också kunna jobba internationellt, säger Isabella Lövin.

Fakta

Isabella Lövin

Fyller: 55 år den 3 februari.

Gör: Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat (MP) och vice statsminister.

Familj: Man, två barn, två bonusbarn och en katt.

Bor: På Värmdö.

Så firar hon födelsedagen: “Hoppas att familjen kan överraska mig med en trevlig middag.”

Om att fylla 55: “Det känns bra. 55 är en hedervärd ålder – det ger pondus!”

Äter helst: “Jag äter fisk och försöker att hålla koll att den är hållbart fiskad.”

Sjukvård eller sanering av Östersjön?: “Jag vägrar att välja! Jag vill ha båda och tror att det går att välja både och. Det går inte att strunta i Östersjön och tro att vi får friska barn.”

Visa mer...