"Jag vägrar att någonsin ha tråkigt"

Familj Artikeln publicerades
Låtskrivaren och musikproducenten Andreas Carlsson fyller 45 år. I Sverige är han mest känd som jurymedlem i ”Idol” och ”X factor".
Foto:Jessica Gow
Låtskrivaren och musikproducenten Andreas Carlsson fyller 45 år. I Sverige är han mest känd som jurymedlem i ”Idol” och ”X factor".

Han är känd från ”Idol” och ”X factor” på tv. Men det är i det fördolda som låtskrivaren Andreas Carlsson har haft sina största framgångar.

Han har komponerat världshits, musikalmusik, skrivit böcker och varit tv-domare i tävlingsprogram. Lägg till hans andra projekt, motivationsföreläsningar och ett nytt utbildningskoncept, så står det klart att Andreas Carlsson gillar ett högt tempo i tillvaron.

– Jag har nästan levt flera liv paketerat som ett liv, säger han.

Det började på sätt och vis när han var i tioårsåldern. Andreas föddes i Danderyd och beskriver tillvaron som riktigt bra tills hans pappa dömdes till fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Det blev kris för familjen med skandallöpsedlar, kraschad ekonomi, kronofogde och utmätningar. Och en liten skolgrabb som kände marken skaka under fötterna och tog beslutet att reda sig själv, oberoende av andra människor.

– Jag bestämde mig i tidig ålder för att jag skulle vinna tillbaka allting som hade gått förlorat. Det kanske i efterhand inte var en speciellt sund tanke för en tio-elva-åring, men det säger ganska mycket om min personlighet tror jag, säger Andreas Carlsson.

I stället för att bli en värsting växlade han alltså upp och satsade på sin driftighet. I tidiga tonåren hade han fyra jobb, och i skolan träffade han sin första mentor, en musiklärare med en inspirerande lättsam livsinställning. Familjen hade flyttat till Småland och Tingsryd för att komma undan skvallret. Och Andreas, som hade fått ett musikintresse och ett trumset av sin pappa, bestämde sig för att satsa på musiken. Han började också inse att han kunde välja själv vem han ville vara.

– Jag behövde inte vara den där lilla killen med lapp över ena glasögat, som gick runt i Tingsryd med 3 000 invånare då på 1980-talet. Jag trodde redan då att jag kunde slå igenom i USA. Och någonstans var det där det började.

Ett drygt decennium senare slog han mycket riktigt också i USA – fast inte som artist. Han blev i stället en av de unga killar som samlades runt musikproducenten Denniz Pop och började skriva låtar åt andra artister. I Cheironstudion i Stockholm föddes det så kallade svenska musikundret, och Andreas Carlsson skrev för artister som Backstreet Boys och Britney Spears, musik som lär ha sålts i över 150 miljoner album.

Trots otroliga framgångar smällde inga champagnekorkar första gången han fick en låt på amerikanska billboardlistan.

– Max Martin ringde mig och pratade om något, och sade sedan, "ja, förresten, vi är etta i USA nu också”. Va? Vad sa du? "Ja, men du vet, N’Sync blev etta".

Det var typiskt för den tiden, säger han. Man jobbade på och allt man tog i råkade bli till guld. Inget stort väsen gjordes av den saken.

– Hade någon sagt i dag att "den här nya låten är etta på radion", då hade jag ju ringt alla jag känner och tackat gud hundra gånger om för att man fick vara med om det en gång till.

Numera ägnar han sig dock åt andra kompositioner. Musikalen ”Beyond the velvet rope” som han skrivit både musik och handling till, ska precis gå i produktion. Dessförinnan skrev han musik för Cirque du Soleils uppsättning ”Paramour” som gjorde succé på Broadway 2015 och nu ska fortsätta i Hamburg i Tyskland.

Med ett sådant arbetstempo blir det inte mycket fritid, och Andreas Carlsson beskriver sig som renlevnadsmänniska och ”nästintill en eremit”. Han har valt en sund livsstil för att orka och har ingen längtan efter partyn. Inte heller saknar han livet i offentligheten från tv-åren. Vid 45 har han både uppnått en del drömmar och har andra kvar. Hans syn på tillvaron är som hämtad från en motivationsföreläsning:

– Livet är en pågående resa, som har en början och ett slut och det är allt vi vet, det som händer däremellan är upp till dig själv. Och jag vägrar att någonsin ha tråkigt.

Fakta

Andreas Carlsson

Fyller: 45 år den 3 april.

Gör: Låtskrivare. Har grundat det svenska utbildningskonceptet AXB Schools.

Bor: I Los Angeles och Stockholm.

Familj: Sonen William Carlsson Graaf (som han har tillsammans med Hannah Graaf).

Så firar jag födelsedagen: ”Det kan bli en liten resa. Jag brukar åka till Paris, att möta våren där är magiskt.”

Om att fylla 45: ”Man har kommit upp i en aktningsvärd ålder, där man måste ha större respekt för att ingenting är för evigt. Jag får vara glad över de fantastiska åren jag har haft så här långt och se till att fylla resten av tiden med nya spännande saker.”

Favorithemmasyssla: Så lite som möjligt.

Stör mig på: Lathet.

Visa mer...