”Jag var tvungen att göra upp med min offerroll”

Familj Artikeln publicerades
"Jag har haft några år då jag legat i träda. Men det har inte varit stilla. Nu känner jag mig förberedd när det börjar hända saker", säger skådespelaren Viktor Åkerblom.Foto: Sussie Mellstedt
Foto:Sussie Mellstedt
"Jag har haft några år då jag legat i träda. Men det har inte varit stilla. Nu känner jag mig förberedd när det börjar hända saker", säger skådespelaren Viktor Åkerblom.Foto: Sussie Mellstedt

Sista tiden har det varit fullt upp för Viktor Åkerblom. Han har läst in böcker, gjort flera filmroller, startat en pod och mycket mer. Dessutom har han uppträtt med den självutlämnande föreställningen ”Offerkofta”.

– Den har varit viktig. Efter den har jag fått en ny typ av jobbförfrågningar, säger han.

För tillfället är Viktor Åkerblom i Los Angeles i USA och hälsar på några vänner och för att ta det lite lugnt. Samtidigt passar han på att undersöka hur det skulle vara att bo och jobba där i framtiden. Men inget är säkert. Under åren har han rört sig inom olika yrkeskategorier, men säger att grunden är skådespeleri.

Sin debut för en större publik gjorde han som 16-åring i en ungdomsfilm för SVT. Kort därefter fick han en huvudroll i tv-såpan ”Hotell Seger”. Sen rullade det på. Innan han fyllt 25 år hade han hunnit vara programledare för Bolibompa, kommit trea i ”Let’s dance” och blivit vald till Sveriges sexigaste man av tidningen QX.

Men det har också funnits motgångar som berott på olika saker. En av dem som han tar upp är hans dåliga självkänsla.

– Har man det är det lätt att säga ja till saker trots att de inte är så bra för en. Man blir smickrad och blir som en liten hundvalp som säger tack tack till allt.

Jämfört med rivstarten i början av 2000-talet har det varit lite tystare kring hans person. Själv beskriver han det som han drog sig undan strålkastarljuset, vilket dock inte betyder att han slutade arbeta. Bland annat har han startat företag, dubbat filmer, skrivit och spelat barnteater. Han har också läst in ljudböcker - bland dem den hyllade radioföljetongen ”Min store ledare” - spelat barnteater, berättat om sin ADHD-diagnos och dragit igång podcasten ”Jag är sjuk i huvudet” med kompisen Jessica Ekman.

Och ifjol satte han upp den hyllade monologen ”Offerkofta” i vilken han bokstavligen vänder in och ut på sig själv.

– Den var ett resultat och en uppgörelse efter några tuffa år, då en separation blev kulmen. Jag var tvungen att göra upp med min offerroll och det är bland det läskigaste men också det nyttigaste jag har gjort.

– Det har varit en otrolig process som handlar om att börja ta ansvar för mitt liv, inte skylla på orättvisor eller omständigheter.

Hur går det nu?

– Det går bättre. Jag kommer väl aldrig bli av med den helt, men det var min väg till att medvetandegöra och se mitt beteende. Mönster över vem som tar besluten i mitt liv.

Med åren säger han att han fått en stadigare grund att stå på. Och på sista tiden har det också börjat trilla in nya jobberbjudanden.

– Det kom när jag tog av mig offerkoftan. Det är som att man bara väntat på mig och jag känner mig bättre förberedd. Nu handlar det om att säga nej, vilket är superlyxigt. (TT)

Fakta

Viktor Åkerblom

Fyller: 35 år den 31 januari.

Bor: På Kungsholmen i Stockholm.

Familj: ”Stor, komplicerad och underbar”.

Gör: Skådespelare, föreläsare företagare.

Aktuell: Spelar huvudrollen i långfilmen ”Huldra” och i novellfilmen ”The policemans son”. Debuterar som författare med barnboken ”Trädplanteraren”.

Om att fylla 35: ”Jag känner mig lugnare, tryggare och mindre ängslig nu. Men det är klart, det vore härligt att få uppleva att bli pappa, samtidigt vet jag inte om jag är välsignad med den gåvan.”

Så firar jag födelsedagen: ”Jag brukar ha ganska stora fester, men i år blir det något mindre med mina vänner här i Hollywood Hills. Det känns bra.”

Läser: ”Just nu Rainer Maria Rilkes "Brev till en ung poet" som nyöversatts av en kompis till mig, Leo Hallerstam. Den är fantastisk.”

Då trivs jag som bäst: ”När jag tillsammans med vänner utmanar mig själv, prövar mitt mod och känner att det går vägen.”

Då trivs jag inte: ”När jag känner mig maktlös, och som ett offer.”

Visa mer...