Låt barnen svinga loss i Bokskogen

Familj • Publicerad 19 oktober 2007
Torups slott Ett stenkast från hinderbanan ligger slottet, som man kan promenera runt.
Torups slott Ett stenkast från hinderbanan ligger slottet, som man kan promenera runt.Foto: 
Ett drömuflyktsmål. En hinderbana utomhus där barnen kan få utlopp för sin fantasi och skapa oändligt många olika lekar. Föräldrarna kan vara med på banan, fika vid borden intill eller ta ett varv i motionsspåret under tiden. Bild: Mark Hanlon
Ett drömuflyktsmål. En hinderbana utomhus där barnen kan få utlopp för sin fantasi och skapa oändligt många olika lekar. Föräldrarna kan vara med på banan, fika vid borden intill eller ta ett varv i motionsspåret under tiden. Bild: Mark HanlonFoto: 

Att gå en slinga på några kilometer klarar kanske inte många mindre barn. Att däremot springa varv efter varv på en hinderbana som den i Bokskogen vid Torups slott är inte några problem överhuvudtaget.

De flesta barn älskar den här banan. Det gäller att gå balansgång, svänga sig i lianer, gunga och följa den träslinga som försvaret hjälpt till att bygga i rekreationsområdet i Torup.

Barnen kan komma på en uppsjö av olika sätt att utnyttja hinderbanan.

På kullen bredvid går det att hitta små grodor och strax intill finns bänkar och bord för kaffepausen. Har man inte picknickkorg med går det att köpa fika i cafeterian i Friluftsgården. Och vissa dagar bakas det våfflor i det lilla huset vid parkeringen.

Är man flera vuxna kan den som vill passa på och springa en tur eller ta en skogspromenad på slingorna medan barnen lekar i sin värld. Det är bara att välja om man vill ta sig an två, tre, sju eller tio kilometer. Torups rekreationsområde är stort, 365 hektar bokskog.

Man kan även passa på att njuta av de kulturhistoriska byggnaderna runt omkring. Precis bredvid hinderbanan finns Friluftsgården som är inrymd i ett gråstensmagasin från slutet av 1700-talet. Bara ett stenkast härifrån kan man också gå en vacker promenad runt medeltida Torups slott.

Så tar du dig dit: Torups rekreationsområde ligger mellan Torup och Skabersjö ungefär 20 km öster om Malmö. Kör E 65. Sväng av norrut i Oxie. Tag höger mot Skabersjö och följ skyltarna mot Torup.

Text: Jessica Ziegerer

Bild: Mark Hanlon

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.