Leksaker för stora och små

Familj • Publicerad 12 oktober 2007
Vågar du gå in i läbbiga rummet och röra vid den magiska kulan? Bild:Nilla Andersson
Vågar du gå in i läbbiga rummet och röra vid den magiska kulan? Bild:Nilla AnderssonFoto: 
Över 10000 leksaker finns att titta på - allt bakom glas så att man som förälder inte behöver vara orolig för att något ska gå sönder. Bild:Nilla Andersson
Över 10000 leksaker finns att titta på - allt bakom glas så att man som förälder inte behöver vara orolig för att något ska gå sönder. Bild:Nilla AnderssonFoto: 
Upplevelsemuseet Leksaksland har montrar även i skyltfönstren ut mot Fredriksbergsgatan. Bild:Nilla Andersson
Upplevelsemuseet Leksaksland har montrar även i skyltfönstren ut mot Fredriksbergsgatan. Bild:Nilla AnderssonFoto: 
070915 Museet Leksaksland Bild:Nilla Andersson
070915 Museet Leksaksland Bild:Nilla AnderssonFoto: 

Det blir många "kolla!", "har du sett detta då?" och "minns du?" när familjen besöker Upplevelsemuseet Leksaksland i Malmö.

10000 leksaker från olika tidsperioder visas upp i montrar och här finns allt från bilar till tennsoldater och Barbiedockor.

Museet är uppdelat i olika avdelningar där barn och vuxna i lugn och ro kan titta tillsammans, men eftersom allting är bakom glas kan barnen springa fritt och titta om föräldrarna av nostalgiska skäl fastnar vid ett gammalt dockhus och minns.

Runt om i museet finns stadiga pallar som kan flyttas runt och barnen kan på så sätt se överallt.

I entrén finns ett lekrum där framför allt de lite yngre barnen kan ha roligt en stund. Där finns även montrar med mängder av små leksaker, bland annat av typen man får med sitt McDonalds-mål.

Inne i det stora museirummet finns montrar med bilar, Disneyprylar, dockor, dockskåp, tåg, tennsoldater, dinosaurier, cowboys och mycket, mycket mer. I miniland rullar tåg och karuseller rör sig. Lampor blinkar och ljud låter.

Där finns även ingången till Läbbiga rummet, som blir ännu läbbigare om man vågar klappa hårt i händerna.

Även lokalernas skyltfönster används som utställningsmontrar där den förbipasserande kan titta på leksaker.

Museet har tillfälliga utställningar, i höst uppmärksammas Astrid Lindgren och svenska Lundby dockskåp med anledning av 100- och 60-års jubileerna.

Text: Nilla Andersson

Öppettider: museet är öppet tisdag till söndag mellan klockan 11 och 18. Entrén är 40 kronor för vuxna och 30 för barn mellan 2 och 17 år.

Så hittar du hit: Upplevelsemuseet ligger på Fredriksbergsgatan 16E i Malmö, mellan Värnhemstorget och Slussen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.