Mäktig paj
Nej, även i köket finns en del man kan göra med bjässarna.
Men man måste jobba med pumpan för annars smakar den ganska tam.
Här kommer ett recept på en matig pumpapaj som får sällskap av en sallad på brysselkål, äpple och nötter.
Pumpapaj
Till pajdegen
4 dl vetemjöl
50 g margarin
11/2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
10 g salt
Blanda ingredienserna i köksmaskinen till en deg. Klä en smörad pajform med degen, ställ åt sidan och gör fyllningen.
Fyllningen
1 pumpa på cirka 1,5 kg
1 msk mörk sirap
5 ägg
2 dl grädde
1 tsk salt
vitpeppar, lite ingefära och riven muskotnöt
Dela pumpan och tag ur kärnor och trådar. Lägg den med snittytan nedåt på en smord ugnsfast form. Pensla skalet med lite matolja.
Baka pumpan i ugnen på 180 grader i 40 minuter tills pumpaköttet är mjukt.
Tag ut pumpan, Låt den svalna och skrapa bort köttet från skalet.
Mosa det till en puré och tillsätt ägg, grädde och kryddor. Smaka av.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 45 minuter på 180 grader.
Ljummen sallad på brysselkål, äpple med nötter och frö
1 nätt brysselkål
2 äpple
50 g blandade nötter som valnötter, hasselnötter eller mandel
50 g solrosfrö, pumpafrö
1 rödlök
1 msk smör
1 msk vitvinsvinäger
1 msk svartvinbärssaft
2 msk rapsolja
salt och peppar
Ta bort de yttersta skadade bladen på kålen och skala sedan av blad efter blad.
Skala och hacka rödlöken.
Rosta nötterna i en panna utan fett och ställ dem åt sidan.
Blanda rapsolja, svartvinbärssaft, vinäger, salt och peppar till en dressing
Fräs brysselkålbladen och rödlöken i ungefär två minuter i en panna med smör.
Riv äpplena med skalet på den grova sidan av rivjärnet.
Blanda sedan den varma brysselkålen i pannan med de färskrivna äpplen och dressingen i en skål. Vänd ner eller strö över nötter och frön. Smaka av.
Bygg gärna ut salladen med spenatblad, marchè eller annan sallad och servera en god feta eller getost till. Har ni några överblivna potatisar i kylen passar även de till salladen.