Annons

Mäktig paj

Nu är det dags att hugga i pumporna – den uppskattade grönsaken som är släkt med gurkan. Och då menar jag inte bara att göra dem till lyktor och dekorationer.
Familj • Publicerad 10 oktober 2008
Pumpor. Arkivbild: Willy Alm
Pumpor. Arkivbild: Willy AlmFoto: 

Nej, även i köket finns en del man kan göra med bjässarna.

Men man måste jobba med pumpan för annars smakar den ganska tam.

Annons

Här kommer ett recept på en matig pumpapaj som får sällskap av en sallad på brysselkål, äpple och nötter.

Pumpapaj

Till pajdegen

4 dl vetemjöl

50 g margarin

11/2 dl mjölk

2 tsk bakpulver

10 g salt

Blanda ingredienserna i köksmaskinen till en deg. Klä en smörad pajform med degen, ställ åt sidan och gör fyllningen.

Fyllningen

Annons

1 pumpa på cirka 1,5 kg

1 msk mörk sirap

5 ägg

2 dl grädde

1 tsk salt

vitpeppar, lite ingefära och riven muskotnöt

Dela pumpan och tag ur kärnor och trådar. Lägg den med snittytan nedåt på en smord ugnsfast form. Pensla skalet med lite matolja.

Baka pumpan i ugnen på 180 grader i 40 minuter tills pumpaköttet är mjukt.

Tag ut pumpan, Låt den svalna och skrapa bort köttet från skalet.

Mosa det till en puré och tillsätt ägg, grädde och kryddor. Smaka av.

Annons

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 45 minuter på 180 grader.

Ljummen sallad på brysselkål, äpple med nötter och frö

1 nätt brysselkål

2 äpple

50 g blandade nötter som valnötter, hasselnötter eller mandel

50 g solrosfrö, pumpafrö

1 rödlök

1 msk smör

1 msk vitvinsvinäger

1 msk svartvinbärssaft

Annons

2 msk rapsolja

salt och peppar

Ta bort de yttersta skadade bladen på kålen och skala sedan av blad efter blad.

Skala och hacka rödlöken.

Rosta nötterna i en panna utan fett och ställ dem åt sidan.

Blanda rapsolja, svartvinbärssaft, vinäger, salt och peppar till en dressing

Fräs brysselkålbladen och rödlöken i ungefär två minuter i en panna med smör.

Riv äpplena med skalet på den grova sidan av rivjärnet.

Blanda sedan den varma brysselkålen i pannan med de färskrivna äpplen och dressingen i en skål. Vänd ner eller strö över nötter och frön. Smaka av.

Bygg gärna ut salladen med spenatblad, marchè eller annan sallad och servera en god feta eller getost till. Har ni några överblivna potatisar i kylen passar även de till salladen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons