Svägerskan: Så minns jag Folke Hägg
Folke var min svåger och en nära vän. Han hade hunnit uppleva mycket under sitt snart 93 år långa liv.
Föräldrarna hade småbruk och Folke växte upp med tre syskon, först i Ö Ingelstad och sedan i Ljungstorp. När Folke kom i 20-årsåldern, flyttade föräldrarna till Smedstorp, där ena brodern drev möbelaffär och den andra snickerifirma.
Folke började sin bana som biträde i en liten affär i Fröslöv. Sen fortsatte han till Johnssons affär i Tomelilla – med sitt omtalade kaffe. På fritiden försökte han att sälja golvmoppar, men hur det gick vet jag inte riktigt. Men Folke ville ha en egen affär och den startade han i Ramsåsa, i en liten lokal på en gård.
Folkes bröder spelade båda i orkester och Folke ville inte vara sämre, så han började också spela. Från början spelade han dragspel tillsammans med en kompis på fester. Kompisen spelade också dragspel så det var nog därför som Folke började spela kontrabas istället. Det var hans bror Thore som först började spela såg, men han överlät efterhand sågen på Folke. Spelet på såg följde Folke genom livet och blev mycket uppskattat. Folke fortsatte även att spela bas och började senare även spela gitarr.
På äldre dar spelade Folke i en grupp med likasinnade. De kallade sig Häggarna, när de spelade ute på olika äldreboenden. Varje vecka spelade gruppen i Folkes källare medan hustrun Berit stod för det lekamliga.
När Folke hade sin affär i Ramsåsa spelade han bas i Thore Häggs orkester och blev ofta hämtad på jobbet för att direkt åka på spelning. Folke var alltid lite tankspridd av sig. Vid ett tillfälle kom han till spelning och hade glömt underdelen, det vill säga byxorna till orkesterkostymen. Vad göra?! Där stod Folke i sin fina överdel men med ett par gamla slitna byxor till underdelen. Goda råd är inte alltid dyra, så orkestern bestämde, att brodern Henry, som spelade trummor, kunde ha Folkes gamla byxor på sig – för det syntes inte där han satt bakom trummorna – och Folke fick ha Henrys finare byxor.
Tiden gick och Folke gick i giftastankar. Flickan hette Berit och som lämpligt var, arbetade hon som affärsbiträde. Folke hade nu sålt affären i Ramsåsa och köpt en nerlagd affär i Vitaby. Hela släkten hjälpte till att sätta affären och bostadshuset i stånd och sedan gick affären bra – och familjen utökades med två söner.
Folke fortsatte att spela med i orkestern jämsides med att han drev sin affär. Men så ville Folke ha en större affär och nu styrdes kosan mot Gärsnäs, där Folke och Berit övertog två affärer som slogs ihop till en. Även här ryckte släkten in och hjälpte till och drog sitt strå till stacken för att rusta upp affären.
De första dagarna i april 1970 var det stor öppning av Häggs Livs i det stora huset vid Torget i Gärsnäs.
Under årens lopp förbättrades och byggdes det om och ändrades i det stora huset och affärsutrymmet växte. Men plötsligt var det tid igen – nya lokaler! Konkurrenten i byn fick problem med att fortsätta och här var Ica framme och köpte lokalen. Folke erbjöds använda den, men Folke ville själv äga lokalen och det lyckades efter långa förhandlingar. Nu lades affären vid torget ned och handeln fortsatte i affären vid järnvägen.
Denna affär överlät Folke efter några år på sina två söner, Jonas och Magnus som fortsätter i sin faders spår. Nu har även Magnus fru Monia och son Manfred, alltså tredje generationen Hägg också tillkommit i affären!
Gertrud Hägg