Tecknen på att ditt barn kan vara högkänsligt – så stöttar du på bästa sätt
Åsa Vikman upptäckte själv att hon varit högkänslig hela livet. Även hennes två barn är det på olika sätt – det ena är samtidigt introvert och det andra extrovert.
Familjesituationen kräver lite mer planering i vardagen men det kommer också med många fina sidor, berättar Åsa Vikman.
– Barn som är högkänsliga är ofta mer empatiska och bryr sig om andra. De har djupare intressen. Men de tar också på sig andras känslor, säger socionomen.
När hennes ”Handbok för högkänsliga” kom ut förra året märktes det snabbt ett stort intresse för ämnet, berättar Åsa Vikman. Nu är hon aktuell med ”Högkänsliga barn” som hon hoppas ska bli ett hjälpmedel för vuxna som kommer i kontakt med barn, föräldrar såväl som lärare eller andra, att bemöta barn med högkänsliga tendenser.
– Högkänsliga vuxna och barn påverkas väldigt mycket av sin omgivning, både i positiv och negativ miljö. Precis som orkidéer så vissnar de om de inte får näring av någon med gröna fingrar. Någon som kan tillgodose deras behov så att de växer upp och mår bra, säger Åsa Vikman som driver Instagramkontot orkidebarnsverige och fortsätter:
– I vårt samhälle med stora klasser och stora grupper i förskolan är det en risk att dessa barn far illa i sin högljudda arbetsmiljö med högt tempo. Och att det saknas kunskaper om hur de kan bemötas. Föräldrar kanske tänker att det är något fel på deras barn.
Hur kan man märka om ett barn är högkänsligt? Ett barn som visar sådana tendenser är ofta väldigt försiktiga i nya situationer, det kanske tar lite längre tid på morgonen och de blir lättare tillbakadragna och tysta när det blir för mycket, berättar Åsa Vikman.
– De är ofta självmedvetna och självkritiska och tar lätt på sig kompisars känslor och känner av hur andra känner, lägger märke till många detaljer, säger hon.
Själv märkte hon att dottern, nu 8 år, sov dåligt på nätterna. Lösningen trodde Åsa vara att ge sig ut på många aktiviteter med dottern.
– Vi gick till öppna förskolan och jag var ute och gick med henne. Jag tänkte inte på att det kunde bero på att vi var så aktiva. Men polletten trillade ner några år senare och då förstod jag att jag också varit högkänslig ända sedan jag var liten, säger hon.
Som förälder är det bra att tydliggöra vardagen för barnen, så att de vet vad som väntar.
Man kan prata om högkänslighet fast i andra termer, som ”nu behöver du ladda dina batterier för du har varit i skolan, även om man har roligt så blir man trött”. Lyfta fram det positiva, ”vilken superkraft du har”, säger Åsa Vikman.
Hon tycker också att föräldrar gärna får vara delaktiga i skolgången och ha en löpande dialog med pedagoger och lärare kring hur det går.
– Och planera vardagen – lägg inte in allt för många aktiviteter utan ge barnet utrymme till återhämtning. Det är en balansgång, samtidigt som man vill att barnen har kompisar och att de vårdar de relationerna så behöver de vila – då kanske de kan leka till en viss tid och kanske inte varje dag, säger Åsa Vikman.
Viktigt är också att låta barnet förstå att alla känslor är okej och att känslor får ta plats, inom gränser.
– Högkänsliga barn reagerar starkare på både positiva och negativa saker. Oavsett om det är argt eller ledset så kan man som förälder hjälpa barnen att sätta ord på sina känslor. ”Jag förstår att du är besviken för att kompisen inte ville leka, eller arg för att det eller det hände”.
Åsa Vikman om vad du kan tänka på om du tror ditt barn är högkänsligt:
Planera: ”Ge tid för återhämtning. Jag och min man pratar hela tiden om hur barnen ska orka olika saker. När vi skulle resa till Grekland planerade vi att vila mellan baden, vi tänker hela tiden på att hålla en balans.”
Sätt gränser: ”Sätt att barnet får leka en viss tid. Ha inte för många aktiviteter efter skolan.”
Var nyfiken: ”Var lyhörd för hur barnen känner sig och hjälp dem sätta ord på sina känslor.”
Läs på: ”Skaffa kunskap om högkänslighet. Kanske finns det andra föräldrar att utbyta erfarenheter med.”
Högkänslighet i korthet
• Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag som finns hos 15-20 procent av befolkningen, enligt Sveriges förening om högkänslighet. Personer med detta drag tar in saker djupare och är även mer känsliga för exempelvis ljud och andra intryck, enligt föreningen.
• Högkänslighet brukar också benämnas som High Sensitive Personality (HSP)
• Söker man på 1177 finns ingen riktad information att hitta om högkänslighet.
• Psykologin har framfört argument som att symptomen på HSP även kan vara gemensamma med olika besvär såsom ångest och att risken är att personer som känner igen sig i högkänslighet kanske inte söker sig till vården för att utreda om det kan ligga något annat bakom.
• Elaine Arons bok “Den högkänsliga människan: konsten att må bra i en överväldigande värld” anses vara en viktig bok för att ha lyft fram personlighetsdraget.