Annons

Till minne av Agne Brogårdh

Agne Brogårdh, Stigalund, har avlidit. Han sörjs närmast av sin familj: Bengt, Susanne och Mats med familjer men saknas även av vännerna.
Familj • Publicerad 25 september 2024
Agne Brogårdh var en av de ideella krafter i Skepparpsåns museiförening som arbetade med renoveringen av Stenörens ålabod år 2000. Här i färd med att knacka ner gammal fogfyllning av lera och murbruk.
Agne Brogårdh var en av de ideella krafter i Skepparpsåns museiförening som arbetade med renoveringen av Stenörens ålabod år 2000. Här i färd med att knacka ner gammal fogfyllning av lera och murbruk.Foto: Thorsten Persson

Promenerar man över betesmarken från Stigalunds parkering, strax norr om Vitemölla, ner mot havet så spanar man förgäves efter Agne som så ofta fanns kring gården eller ute i markerna för att se efter djuren.

Agne lämnade detta jordeliv med några månader kvar till sin 100-årsdag.

Annons

Nästan hela sitt liv har han tillbringat på gården som han tog över efter sina föräldrar. Gården har varit i släktens ägo sedan mitten av 1800-talet, och det har alltid funnits mycket djur på Stigalund. Agne fullföljde traditionen genom att ha många betesdjur som håller naturen öppen och bevarar ett kulturlandskap som vi alla är tacksamma för.

Agne var på många sätt en profil i Ravlunda.

Han var en naturbegåvning i idrott och blev en idol för oss yngre i byn. Han tillhörde toppen i Skåne i terränglöpning och strax under i banlöpning.

YA skrev en dag om hans idrottsliv ”…på förmiddagen hjälpte Agne till med höskörden, därefter cyklade han till Tomelilla för att sedan ta tåget till Malmö för friidrottstävlingar med internationellt inslag. Agne sprang ett banlopp på 5000meter med bra placering därefter var det återresa med tåg och cykel…”.

Ravlunda IF hade på 40-talet ett av de bästa fotbollslagen på Österlen. Agne var en fruktad högerytter i laget.

Hembygden låg Agne varmt om hjärtat. I mitten av 80-talet var han med och tog initiativ till renoveringen av Lindgrens Länga och bildandet av Skepparpsånsmuseiförening (nu Havängsmuseiförening) som under årens lopp välkomnat tusentals besökare i utemuséet. Så småningom tillkom Stenörens ålabod som också den renoverades.

Både Lindgrens länga och Stenörens ålabod berättar om områdets unika natur, kultur och historia och står alltid öppna för människor på vandring i det landskap som betydde så mycket för Agne. Alltsedan start var han klippan i föreningen, inte genom stora ord men genom sitt stöd och handling i det tysta, vilket var typiskt för Agne.

För oss som kom ”utifrån” var har en generös och outsinlig källa till kunskap om området och dess människor. Full av insiktsfulla och roliga anekdoter, alltid stolt. Hans betydelse för Haväng lever vidare.

Nu har stegen över backarna och samtalen vid köksbordet tystnat. Vi minns med glädje och tacksamhet vänskapen och de goda åren med Agne.

Gunnar Persson, Ravlunda

Christina Drotz och Jan Jonasson, Haväng

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons