Utflyktstips: Hundra lekar i Pildammsparken

Familj • Publicerad 5 oktober 2007
Foto: 
Vackrast i Pildammsparken är kanske Margaretapaviljongen. Bild: Mark Hanlon
Vackrast i Pildammsparken är kanske Margaretapaviljongen. Bild: Mark HanlonFoto: 

Pildammsparken i Malmö är rolig för barn i alla åldrar. De minsta kan krypa i gräset, de som precis lärt sig gå har många stora öppna ytor att springa på och de äldsta kan gå på upptäcktsfärd. Den stora parken består nämligen av en mängd olika rum att spana i.

Runt den stora öppna gräsytan i väster, som kallas Tallriken, ligger skogsliknande ytor att smyga i. Här finns också en pulkabacke att återvända till i vinter.

Mindre lekplatser är placerade på olika platser i parken. Men Pildammsparkens stora behållning är ändå växterna. Det finns mängder av trädsorter, buskar och blommor i parken. Vackrast är Kronprinsessan Margaretas blomstergata där blommor i alla färger omringar besökarna. I slutet av gatan finns den lilla Margaretapaviljongen som är ett litet museum från den Baltiska utställningen 1914. Det var den berömda arkitekten Ferdinand Boberg som skapade utställningen tillsammans med kronprinsessan för snart hundra år sedan. Utställningen visade det senaste inom teknologi och design och blev en stor succé med omkring en miljon besökare. I dag står blomstergatan och paviljongen kvar som minne. Här finns också Drottning Silvias rosenträdgård.

En annan stor attraktion är de många fåglar i parken. Främst finns här gäss i mängder men även änder och svanar. Roliga att titta på. Håll avståndet bara!

Text: Sofia Bergström

Bild: Mark Hanlon

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.