Annons

Experternas tips inför vintercampingen

Campingsemester med husvagn eller husbil förknippas främst med sommaren, men för många är det ett året runt-nöje.
Makarna Persson på RIPS Släp och Husvagnsservice har varit i branschen i nästan fyra decennier och har många goda råd till dig som tänker vintercampa.
Artikeln publicerades den 12 november 2019. Sedan artikeln publicerades har RIPS Släp och Husvagnsservice ny ägare.
Tomelilla • Publicerad 12 november 2019 • Uppdaterad 26 september 2021
Ronny och Ingegerd Persson, som driver RIPS Släp och Husvagnsservice i Tomelilla, har sålt husvagnar sedan 80-talet och har noterat ett ständigt ökande intresse. Camping är långt ifrån enbart ett sommarnöje. Allt fler ger sig iväg även under vinterhalvåret.
Ronny och Ingegerd Persson, som driver RIPS Släp och Husvagnsservice i Tomelilla, har sålt husvagnar sedan 80-talet och har noterat ett ständigt ökande intresse. Camping är långt ifrån enbart ett sommarnöje. Allt fler ger sig iväg även under vinterhalvåret.Foto: Johan Bentzel

Många campingplatser bommar igen ungefär när bladen på träden börjar gulna i kanten. Men en del håller faktiskt öppet året om, exempelvis Tobisvik i Simrishamn och Orebacken i Sjöbo, och intresset för husvagnsliv under den kallare delen av året är på uppgång.

Medan många husbilsägare gärna beger sig söderut under vinterhalvåret, föredrar många husvagnsägare att stanna kvar i Sverige. Tanken är inte att fly vintern, utan att uppleva den.

Annons

Många åker till fjällen, för att kombinera campingen med skidåkning.

RIPS Släp och Husvagnsservice säljer också husbilar men inte i samma omfattning som husvagnar. Även om många husbilsägare gärna ger sig av söderut under vinterhalvåret bidrar den svaga kronan till att allt fler semestrar på hemmaplan.
RIPS Släp och Husvagnsservice säljer också husbilar men inte i samma omfattning som husvagnar. Även om många husbilsägare gärna ger sig av söderut under vinterhalvåret bidrar den svaga kronan till att allt fler semestrar på hemmaplan.

– Nu är ju inte klimatet i Skåne riktigt anpassat för det, för vi har ju sällan den där snön och de kalla nätterna som många är ute efter, men visst vintercampar folk även här nere, säger Ronny Persson, som tillsammans med sin hustru Ingegerd Persson driver RIPS Släp & Husvagnsservice i Tomelilla.

Nu för tiden är merparten av alla husvagnar vintersäkrade och går i princip att använda året runt. Det finns ändå en del att tänka på, exempelvis att hålla koll på avloppssystemet så att det inte fryser och att ha vintertäcke för fönsterna för extra isolering.

Det sistnämnda är inte minst viktigt om du avser att vintercampa med husbil.

– I husbilar är förarfönstren fortfarande enkla, så det är där man får det största kallraset, säger Ronny Persson.

Den senaste trenden är att ha köket i den främre delen av husvagnen.
Den senaste trenden är att ha köket i den främre delen av husvagnen.Foto: Johan Bentzel

Andra bra tips är att lägga plankstumpar under stödbenen och hjulen så att dessa inte fryser fast i marken, säkerställa att batteriet är i gott skick och klarar låga temperaturer samt kontrollera att även förtältet är vinteranpassat.

Bra saker att ha med sig på resan är gasoltub, värmefläkt och snöskyffel. Man vet aldrig när de kan komma till användning. Husvagnen eller husbilen måste förstås också ha friktions- eller dubbdäck.

– Även släpfordon ska vara utrustade med vinterhjul om det råder vinterväglag. Det kan visserligen vara barmark här i Skåne, men om du far upp till fjällen får du förhoppningsvis snö där och då är det ju lag på att ha vinterdäck, säger Ronny Persson.

RIPS Släp & Husvagnsservice flyttade in i sin nuvarande anläggning 1996, men verksamheten startade redan 1982 i en gammal lantgård som makarna Persson hade köpt och renoverat.

Många husvagnar är i dag anpassade för att användas året runt. Många är också vinterrustade. I den här husvagnen finns exempelvis en instegsgarderob, som är särskilt bra vid vintercamping, då den torkar kläderna med varm luft underifrån.
Många husvagnar är i dag anpassade för att användas året runt. Många är också vinterrustade. I den här husvagnen finns exempelvis en instegsgarderob, som är särskilt bra vid vintercamping, då den torkar kläderna med varm luft underifrån.Foto: Johan Bentzel

Då var det bara de två, men snart anställde de en person i verkstaden, som snart fick sällskap av ytterligare en och därefter rullade det bara på. I dag, 37 år efter starten, har företaget sju anställda.

Annons

– Det är svårt att fatta att vi har hållit på i så många år, säger Ingegerd Persson.

Ursprungligen var RIPS en bilverkstad med viss reservdelsförsäljning, men inriktningen mot släp och husvagnar kom tidigt och tog snabbt överhanden.

– Redan på den tiden började bilarna bli mer och mer komplicerade. Att hålla en fullgod bilverkstad för alla märken i dag är förenat med fruktansvärda kostnader. Så man är tvungen att specialisera sig på något, säger Ronny Persson.

I början saluförde RIPS enbart begagnade husvagnar, men sedan 1988 har även nya funnits i sortimentet. Av varuhuset Bo Ohlsson köpte makarna Persson ett begagnat utställningstält, som de reste på gården och hade nyvagnsförsäljningen i den första tiden.

– Det funkade jättebra. Det enda vi hade problem med var grannens tupp, som gärna ville in och sitta i tältet. Man har lite roliga minnen från den tiden, hur vi fick jaga tuppen för att kunna hålla rent bland husvagnarna, säger Ingegerd Persson med ett skratt.

RIPS säljer ett 40-tal nya husvagnar om året och ungefär lika många begagnade. Årets sommarsäsong var mycket bra och verkstaden har i stort sett alltid fullt upp, även på vintern. För försäkringsskador är det redan fullbokat ända in i februari.

Exakt hur länge makarna Persson tänker fortsätta låter de vara osagt. Åldern tar till slut ut sin rätt och det går inte att hålla på för evigt, konstaterar Ingegerd Persson, men branschen som de verkar i tycks i alla fall gå en blomstrande framtid tillmötes.

– Det känns som om husvagnsintresset bara ökar mer och mer för vart år.

Tips: Tänk på detta

• De flesta av dagens fordon är anpassade för mer än sommarens varma månader. Vissa är även vinterutrustade. Ta reda på vad som gäller för just ditt fordon.

• I fordon som inte är vinteranpassade kan kallras förekomma. Produkter som skärmar av förarhytten eller vintertäcke för fönstret hjälper.

Annons

• Läs på om ditt fordons egenskaper. Är avlopp och värmepanna med mera anpassade för kallare temperaturer?

• Lägg plankstumpar under stödben och hjul för att de inte ska frysa fast.

• Säkerställ att batteriet är i gott skick och klarar kallare temperaturer.

• Se över utrustningen. Finns det exempelvis vinteranpassade förtält?

• Ta med extra gasoltub för eventuella köldknäppar.

• Blir det riktigt kallt kan det vara skönt att ha med en värmefläkt.

• Snöskyffel kan vara bra för att hålla rent.

• Många campingplatser erbjuder bastu, värmestuga och torkrum för att underlätta vintercampingen.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons