Hållbart familjeliv på Wanås
En doft av kor och gödsel drar över parkeringen vid Wanås. Inte konstigt när kostallarna ligger precis bredvid. Så långt från avgaser och bensin i Stockholms innerstad som man kan komma. Något annat, något genuint och äkta. Den känslan vill kockarna Henrik Eriksson och Lina Ahlin ta vara på.
Inne i kostallarna finns grunden för stora delar av matlagningen på Wanås. Allt nötkött kommer från gårdens egna djur. Mjölken använder Henrik Eriksson och Lina Ahlin till färskost, mjukglass, yoghurt, ricotta och halloumi.
Det är en naturlig fortsättning på vad de gjort tidigare. Lina Ahlin var med och startade Agrikultur i Stockholm, som har en Michelinstjärna och jobbar med vällagad svensk mat i säsong. Henrik Eriksson jobbade med aktiv matlagning på Aveqia där sällskap lagar mat av fina råvaror tillsammans med kockar.
I början av året lämnade de Stockholm med sin dotter, som snart fyller två år, för att bosätta sig på sitt sommarställe i Åsljunga. Den 1 mars tog de över restaurangen på Wanås. En helomvändning i livet.
Upprinnelsen var en borttappad bilnyckel på Karlaby Kro på Österlen. Någon fick med sig deras bilnyckel hem. Medan de satt och väntade på att den som hittat den skulle komma tillbaka började de prata på allvar med ägarna Pär och Sophie Bonér Hindmarsh. De är vänner till Kristina Wachtmeister och var med och planerade Wanås Restaurant Hotel från början. Där någonstans föddes idén att flytta till Skåne.
När de kom till Wanås förra sommaren blev de övertygade.
– Känslan var magisk, ”här kan jag jobba”. Är man på en harmonisk plats får man energi, säger Lina.
– Det här är mer hållbart som familj. Stockholm i sig är stressigt och den här branschen i synnerhet. Nu är vi i en annan fas i livet, säger Henrik som ursprungligen kommer från Helsingborg.
Med sig har de erfarenheter från klassiska restauranger som Frantzén, Lilla Ego, Ekstedt, Shibumi och Ulla Winbladh. Lina Ahlin har dessutom fått utmärkelserna White Guide Rising Star 2015 och Karin Franssons mentorspris 2016.
Den stora utmaningen på Wanås är att de serverar frukost, lunch, fika och middag till en väldigt bred publik, allt från amerikanska hotellgäster till konstbesökare som vill ha lunch eller fika efter en tur i parken. Lunchen ska vara snabb och enkel, middagen mer exklusiv finedining. Ändå ska gästerna känna att de är på samma ställe, som Henrik säger.
Grunden är densamma, lokala råvaror i säsong, vällagad mat förankrad i svensk mattradition men med inslag av andra kryddor, och en mindre mängd protein som framför allt ger smak.
– Viktigast är att det ska vara gott, inte krångligt. Man ska veta vad som är på tallriken. Okomplicerad mat. Vi vill göra det här till en destination som man kommer tillbaka till, säger Lina.
Wanås Restaurant Hotel
Vad: Hotell med elva rum inrett i ett häststall från 1700-talet. Restaurangen ligger i ett tidigare oxstall. Båda öppnade 2017.
Utmärkelser: Condé Nast Traveler’s Hotlist 2018, Årets fab av White Guide Hotell & Bar 2019. Senast valde Elle Magazine Wanås till en av 13 platser man måste se innan man dör.
I sommar: Restaurangen öppen alla dagar i veckan från 22 juni till 29 september.
Nytt i år: Hotellet har införskaffat cyklar som gäster kan låna för att se omgivningarna, besöka Gryts kyrka, Frännarps hällristningar eller andra sevärdheter. Dessutom har Wanås fått en egen ekologisk kaffeblandning som Wanås verksamhetsledare och sommelier Maria Rogell tagit fram tillsammans med Malmöbaserade rosteriet Solde.
Wanås Konst: Skulpturpark och konsthall. Öppet alla dagar klockan 10-17 till och med september, skulpturparken öppen året runt. Årets stora utställning är ”Not a single story II” med konstnärerna Latifa Echakhch, Lungiswa Gqunta, Lubaina Himid, Gunilla Klingberg & Peter Geschwind, Marcia Kure, Santiago Mostyn och Anike Joyce Sadiq. Visas till den 3/11.