Annons
Feature

Hållbart familjeliv på Wanås

Ett prisbelönt par lämnade kocklivet i Stockholm för att ta över köket på Wanås Restaurant Hotel. Där har de hittat hållbarhet både i matlagningen och i familjelivet.
Wanås • Publicerad 23 juni 2019 • Uppdaterad 3 juli 2019
Henrik Eriksson och Lina Ahlin vill inte ta in för många nya matinfluenser på Wanås direkt. ”Det här är nytt för oss. Vi måste känna vad som passar här”, säger Henrik.
Henrik Eriksson och Lina Ahlin vill inte ta in för många nya matinfluenser på Wanås direkt. ”Det här är nytt för oss. Vi måste känna vad som passar här”, säger Henrik.Foto: Victor Lindstammer

En doft av kor och gödsel drar över parkeringen vid Wanås. Inte konstigt när kostallarna ligger precis bredvid. Så långt från avgaser och bensin i Stockholms innerstad som man kan komma. Något annat, något genuint och äkta. Den känslan vill kockarna Henrik Eriksson och Lina Ahlin ta vara på.

Inne i kostallarna finns grunden för stora delar av matlagningen på Wanås. Allt nötkött kommer från gårdens egna djur. Mjölken använder Henrik Eriksson och Lina Ahlin till färskost, mjukglass, yoghurt, ricotta och halloumi.

Annons

Det är en naturlig fortsättning på vad de gjort tidigare. Lina Ahlin var med och startade Agrikultur i Stockholm, som har en Michelinstjärna och jobbar med vällagad svensk mat i säsong. Henrik Eriksson jobbade med aktiv matlagning på Aveqia där sällskap lagar mat av fina råvaror tillsammans med kockar.

Lina Ahlin och Henrik Eriksson förbereder fika och tilltugg till dagens konferensgäster.
Lina Ahlin och Henrik Eriksson förbereder fika och tilltugg till dagens konferensgäster.Foto: Victor Lindstammer

I början av året lämnade de Stockholm med sin dotter, som snart fyller två år, för att bosätta sig på sitt sommarställe i Åsljunga. Den 1 mars tog de över restaurangen på Wanås. En helomvändning i livet.

Upprinnelsen var en borttappad bilnyckel på Karlaby Kro på Österlen. Någon fick med sig deras bilnyckel hem. Medan de satt och väntade på att den som hittat den skulle komma tillbaka började de prata på allvar med ägarna Pär och Sophie Bonér Hindmarsh. De är vänner till Kristina Wachtmeister och var med och planerade Wanås Restaurant Hotel från början. Där någonstans föddes idén att flytta till Skåne.

När de kom till Wanås förra sommaren blev de övertygade.

– Känslan var magisk, ”här kan jag jobba”. Är man på en harmonisk plats får man energi, säger Lina.

– Det här är mer hållbart som familj. Stockholm i sig är stressigt och den här branschen i synnerhet. Nu är vi i en annan fas i livet, säger Henrik som ursprungligen kommer från Helsingborg.

”Vi har en jättebred publik, allt från de som vill ha kardemummabulle med kaffe till de som vill äta en bra lunch eller en fin middag. Det är en utmaning, att hitta en balans i det”, säger Lina Ahlin.
”Vi har en jättebred publik, allt från de som vill ha kardemummabulle med kaffe till de som vill äta en bra lunch eller en fin middag. Det är en utmaning, att hitta en balans i det”, säger Lina Ahlin.Foto: Victor Lindstammer
”Man ska känna att man är på samma ställe, oavsett om man äter lunch eller middag här”, säger Henrik Eriksson.
”Man ska känna att man är på samma ställe, oavsett om man äter lunch eller middag här”, säger Henrik Eriksson.Foto: Victor Lindstammer

Med sig har de erfarenheter från klassiska restauranger som Frantzén, Lilla Ego, Ekstedt, Shibumi och Ulla Winbladh. Lina Ahlin har dessutom fått utmärkelserna White Guide Rising Star 2015 och Karin Franssons mentorspris 2016.

Den stora utmaningen på Wanås är att de serverar frukost, lunch, fika och middag till en väldigt bred publik, allt från amerikanska hotellgäster till konstbesökare som vill ha lunch eller fika efter en tur i parken. Lunchen ska vara snabb och enkel, middagen mer exklusiv finedining. Ändå ska gästerna känna att de är på samma ställe, som Henrik säger.

Grunden är densamma, lokala råvaror i säsong, vällagad mat förankrad i svensk mattradition men med inslag av andra kryddor, och en mindre mängd protein som framför allt ger smak.

– Viktigast är att det ska vara gott, inte krångligt. Man ska veta vad som är på tallriken. Okomplicerad mat. Vi vill göra det här till en destination som man kommer tillbaka till, säger Lina.

Foto: Victor Lindstammer
”Man ska komma hit och trivas”, säger Lina Ahlin om Wanås Restaurant.
”Man ska komma hit och trivas”, säger Lina Ahlin om Wanås Restaurant.Foto: Victor Lindstammer
Foto: Victor Lindstammer
Foto: Victor Lindstammer
Henrik Eriksson och Lina Ahlin tog över restaurangen den 1 mars.
Henrik Eriksson och Lina Ahlin tog över restaurangen den 1 mars.Foto: Victor Lindstammer
Fakta

Wanås Restaurant Hotel

Vad: Hotell med elva rum inrett i ett häststall från 1700-talet. Restaurangen ligger i ett tidigare oxstall. Båda öppnade 2017.

Utmärkelser: Condé Nast Traveler’s Hotlist 2018, Årets fab av White Guide Hotell & Bar 2019. Senast valde Elle Magazine Wanås till en av 13 platser man måste se innan man dör.

I sommar: Restaurangen öppen alla dagar i veckan från 22 juni till 29 september.

Nytt i år: Hotellet har införskaffat cyklar som gäster kan låna för att se omgivningarna, besöka Gryts kyrka, Frännarps hällristningar eller andra sevärdheter. Dessutom har Wanås fått en egen ekologisk kaffeblandning som Wanås verksamhetsledare och sommelier Maria Rogell tagit fram tillsammans med Malmöbaserade rosteriet Solde.

Wanås Konst: Skulpturpark och konsthall. Öppet alla dagar klockan 10-17 till och med september, skulpturparken öppen året runt. Årets stora utställning är ”Not a single story II” med konstnärerna Latifa Echakhch, Lungiswa Gqunta, Lubaina Himid, Gunilla Klingberg & Peter Geschwind, Marcia Kure, Santiago Mostyn och Anike Joyce Sadiq. Visas till den 3/11.

Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons