Nyheter

BW 90 frias – utredning läggs ner

BW 90 IF kommer inte att fällas för så kallad matchfixning. Åklagarmyndigheten för korruption har beslutat att lägga ner utredningen kring en match mot FK Karlskrona som av bland annat Svenska Spel misstänkts ha varit uppgjord.
Nyheter • Publicerad 10 september 2014
Spelet går vidare i BW 90 IF. Klubben är inte längre föremål för utredning av uppgjorda matcher.
Spelet går vidare i BW 90 IF. Klubben är inte längre föremål för utredning av uppgjorda matcher.Foto: 

Det var 26 juni som BW 90 tog emot FK Karlskrona i fotbollens division 2. Redan dagen före match stoppades det pågående satsandet av Svenska Spel.

En handling som Johan Tisell, presschef på Svenska Spel, förklarade:

– Vi har haft ett avvikande spelmönster hos oss och det finns en misstanke om att matchen inte avgjordes på sportsliga grunder. Eftersom det såg konstigt ut tog vi det säkra före det osäkra och stoppade spelandet. Vi återbetalade också alla insatser.

Efter matchen, som bor-talaget Karskrona vann med hela 5-2, gjorde Svenska Spel en polisanmälan. Även dåvarande tränaren Dan Fransson polisanmälde matchen. Samtidigt gick en spelare i BW 90 ut i Ystads Allehanda och berättade om ett utbrett spelfusk inom laget och att spelare tjänade stora pengar på så kallad match-fixning

Lämnade över

Polisen i Ystad lämnade över ärendet till riksenheten för korruption i Stockholm.

Chefsåklagare Alf Johansson har jobbat med ärendet en tid och varit i kontakt med såväl Svenska Spel som BW 90. Han har kommit fram till att förutsättningarna för att få en fällande dom är små.

– Utredningen är nedlagd, vi har inte funnit någon anledning att gå vidare, förklarar Alf Johansson för YA-sporten.

Sedan misstankarna om delaktighet i uppgjorda matcher har BW 90 inte figurerat som spelobjekt hos Svenska Spel. Sommarens oroligheter ledde till att tränaren Dan Fransson avgick och ersattes av Mladen Blagojevic. Under hans ledning har BW 90 vunnit fyra av sina sju höstmatcher och ligger på en betryggande plats, mitt i division 2-tabellen.

Taner Caliskan
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.