Annons
Nyheter

Från Zlatans trädgård till testspel med Milan

Zlatan Ibrahimovic fick upp ögonen för Erik Kristjansson hemma i sin trädgård.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Nu provspelar den sextonårige Malmökillen för AC Milan.

– Jag vet inte när jag kommer hem. Förhoppningsvis aldrig, säger Erik Kristjansson och skrattar.

Annons

Det är en osannolik historia. Och allting har gått väldigt fort. Det som är en pojkdröm för åtskilliga unga killar, blev verklighet för Erik Kristjansson över en natt.

I söndags var han och hälsade på Zlatan Ibrahimovic tillsammans med sin pappa Gisli Kristjansson, som är god vän med Zlatan. Det lirades boll i trädgården utanför det väldiga huset vid Ribersborg och Zlatan blev mäkta imponerad av vad han såg.

– Zlatan lyfte luren och ringde ner till Milan. De undrade var han hade hittat killen och Zlatan svarade ”i min trädgård”. Sedan sa han åt Erik att åka hem och packa väskorna, ”du ska till Milano i?morgon”, berättar Gisli Kristjansson.

I måndags lyfte planet från Kastrup. När Erik Kristjansson nås på torsdagsförmiddagen har han precis käkat frukost. Han bor på ett internat med andra spelare i AC Milans ungdomsakademi. Efter lunch bär det av till träningsanläggningen och ännu en chans att visa upp sig.

– De flesta killarna går i skolan här nere. Det är bara jag och en kille från Brasilien som inte gör det, så vi lirar pingis och umgås på förmiddagarna, berättar Erik Kristjansson.

– Träningarna är matchlika med väldigt högt tempo. Jag lär mig oerhört mycket. Vad det sedan leder till får vi se. Jag hoppas att jag får stanna.

Till vardags pluggar Erik Kristjansson på affärsgymnasiet Thoren Business School i centrala Malmö, med koppling till förre storspelaren Patrik Anderssons fotbollsakademi.

Han tillhör LB07:s P16-lag men började inte spela organiserat förrän vid tolv års ålder. Fram till dess gick han i pappas fotspår och var en av Sveriges mest lovande kanotister. Men slutade tvärt.

– Jag frågade mig själv om jag ville satsa på det jag var bra på, eller på det jag älskade mest av allt, och då blev det fotbollen. Men det var jobbigt i början. Jag har ju alltid varit med och lirat på skolgården och så, men alla andra hade spelat i klubb sedan de var typ fyra år och jag kunde knappt trixa med bollen till tio.

Men talangen finns där uppenbarligen. Och stenhård träningsdisciplin från tiden som kanotist. Innan Erik Kristjansson gick ut högstadiet på Sundsbroskolan i Bunkeflostrand vann han en jongleringstävling efter att ha hållit bollen igång med flera tusen tillslag. Det är inte svårt att förstå vad Zlatan Ibrahimovic blev imponerad av hemma i sin trädgård.

Annons

– Jag ser mig själv som yttermittfältare, men har också spelat en hel del ytterback. Det blir mycket springande, men jag har bra lungor, säger Erik Kristjansson.

Någon returbiljett hem till Malmö är inte bokad. Erik Kristjansson hoppas på det bästa.

– Mitt liv är fotboll och det här är mitt livs chans. Jag trodde inte det var sant när Zlatan sa till mig att jag skulle åka hit. Men även om det inte blir något här, så får jag en massa erfarenhet och andra klubbar kan bli intresserade. Mitt mål är att se hur långt jag kan gå i fotboll.

Mats Magnusson
Jan Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons