Annons
Nyheter

YIF har redan glömt förlusten mot BW 90

Storförlusten mot BW 90 i serieavslutningen och den missade division 3-biljetten är redan glömd. "Vi ser kvalet som ytterligare en chans" säger YIF-tränaren Tommy Johnsen Olivius inför dagens kvalstart mot Klippan.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2010
Tommy Johnsen Olivius, tränare i Ystads IF.
Tommy Johnsen Olivius, tränare i Ystads IF.Foto: 

YIF hade som bekant chansen att ta en direktplats till trean om man lyckats ta poäng mot BW 90 i serieavslutningen.

Men det gick som bekant inte alls. YIF var inte ens nära – det blev tvärtom en svidande förlust mot BW 90.

Annons

Men YIF är inte knäckt av den motgången.

– Nej, vi har haft bra träningar i veckan och snackat igenom BW 90-matchen och analyserat vad som inte var bra. Vi svävade förmodligen fortfarande på moln efter 5–0 mot Hässleholm och lyckades inte ge 110 procent mot BW 90 och det får jag ta på mig, säger Tommy Johnsen Olivius.

YIF har spelat till sig fördelen att få två av kvalmatcherna på hemmaplan.

– Självklart jätteviktigt även om vi kanske gjort väl så bra matcher på bortaplan. Men hemma känner vi oss trygga och det är bara att hoppas att vi får rejält publikstöd.

Dessvärre får YIF i kvalstarten klara sig utan sin duktige mittback Tobias Björk som fick rött kort mot BW 90.

– Det har vi löst genom att dra ner Ola Wirén som får bilda mittbackspar tillsammans med Robin Olsson. Samtidigt skickar vi ut Joel Gunnarsson på kanten och börjar med Magnus Rask på topp tillsammans med Rasmus Ridell.

Jämfört med seriespelet blir det en väsentlig regelskillnad nu i kvalet.

– Här gäller fotbollsförbundets division 3-regler när det gäller bytena. I stället för fem får man nu bara göra tre. Men vi har diskuterat igenom vilka eventuella byten som kan bli aktuella och när det i så fall ska göras, fortsätter Tommy Johnsen Olivius.

När det gäller kvalspelet finns också en specialregel om ett avslutande straffsparksmoment.

Efter matchen, oavsett resultat, ska varje lag lägga fem straffar. Dessa räknas dock bara för att eventuellt sära två lag med samma poäng och målkvot.

Annons

Vet du vem som ska lägga straffarna?

– Det är inte så att vi tränat speciellt på straffar men jag vet vilka som ska lägga dem. Eller i varje fall är fyra av fem 110-procentigt säkra. Men sen får man se under matchen. Det finns kanske någon som absolut inte vill slå en straff.

Vem håller du som kvalets favorit?

– Det får väl vara Malmö som kommer från trean. Men jag tycker också vi bör räknas dit. Men jag tror serien blir jättejämn att vi måste vinna två matcher och spela minst oavgjort i den tredje för att lyckas vinna kvalgruppen.

Jan Andersson jan.andersson@allehandasyd.se
Jan Andersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons