Annons
Nyheter

Att skörda regnvatten

Scenförändringen är påtaglig.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2014

Vi har upplevt en het sommar där våra trädgårdar slokat bedrövligt. Nu är vi med om skyfall och regn i sådana mängder att översvämningar blir stora problem. Under torkperioden rasade storbranden i Västmanland. Nu forsar vattenmassor in över orter i Halland och Värmland.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnar för att Sverige inte är tillräckligt rustat för klimatförändringarna. Vi måste börja tänka på vad värmeböljor och skyfall får för konsekvenser. Generaldirektören Helena Lindberg säger att vi har en tickande bomb när det gäller vatten- och avloppssystem i många kommuner (DN 23/8 14).

Annons

Klimatförändringar kommer att drabba Österlen. Sedan flera år pågår projektet Skörda regnvatten. Den ideella föreningen Trädgården som livsrum, med säte i Simrishamn, har tagit initiativet med insikt om vad som kommer att hända.

Idén är att trädgårdsodlare och fastighetsägare kan var delaktiga i att förebygga problem och verka för den biologiska mångfalden i ett förändrat klimat. Vi kan odla växter som tål torka och som klarar andra förändringar. När man anlägger sin trädgård bör det bli lika naturligt att tänka på vattenförsörjningen som på rabatterna. Vi kan ta hand om regnvattnet på nya smarta sätt. Modellträdgårdar finns redan som ger idéer. Och vi blir då själva mindre beroende av kommunalt renat vatten – tänk på bevattningsförbudet i somras!

Så minskar vi också trycket på kommunernas ledningssystem. Idag brottas många kommuner med översvämmade system och saltinträngningar. Ytterst drabbar detta Östersjön genom att orenat avloppsvatten rinner ut.

Trädgården som livsrum har ett samarbete med Tomelilla kommun och Österlens folkhögskola för att involvera kommuninvånare. Utbildning behövs och verktyg. Nya metoder och miljöteknik kan utvecklas för en småskalig vattenhantering. Här finns utrymme för nya företagsidéer. På sikt bör nya slags jobb kunna skapas. Se framför er ungdomar som kör ut till villaägarna på epa-traktorer, monterar avrinningssystem på stuprören, bygger akvedukter som leder ut vattnet eller installerar snyggt designade multifunktionella vattenmagasin. Tiden är förbi då vattnet rann ner rakt ner i tunnan under stupröret och översvämmade plätten därunder.

Visioner, javisst. Men vi behöver sådana. Tänker vi inte om kommer det att ta 800 år att lösa problemen med vattensystemen som experter i kommunen uttryckt det. Det måste till lösningar både underifrån och ovanifrån. På köpet tar man vara på den vilja till delaktighet som finns hos många människor. Vanmakten i känslan av att inte ”kunna göra något” är stor hos många.

Vilken tillfredsställelse om vi nästa heta sommar har mer eget vatten att trösta våra trädgårdar med samtidigt som vi bidragit till miljöförbättringar. Skörda regnvatten tillhör framtiden.

Carolin Dahlman
Monika Olin Wikman
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons